Openbare aanklager in Iran vervangen

TEHeRAN. Het hoofd van de rechterlijke macht in Iran, ayatollah Sadeq Larijani, heeft de openbare aanklager vervangen. Saeed Mortazavi, die geldt als een hardliner, vervulde een sleutelrol bij de hoorzittingen tegen honderden prominente leden van de oppositie die werden opgepakt na de omstreden presidentsverkiezingen van juni. Zijn opvolger, Abbas Jafari Dolatabadi, geldt als gematigder. Het staatspersbureau IRNA gaf gisteren geen verklaring voor zijn benoeming. Larijani heeft ook een strafrechtelijk onderzoek aangekondigd naar mogelijke verkrachtingen van de oppositieaanhangers in de gevangenissen. Het hoofd van de rechterlijke macht zit nog geen maand op zijn post. Hij is een broer van de conservatieve parlementsvoorzitter Ali Larijani. Laatstgenoemde uitte al eerder kritiek op de manier waarop president Ahmadinejad is herkozen.