Ockels ontwerpt stadskantoor

Ontwerp voor het Stadskantoor Meyer/Van Schooten Architecten Rectificatie / Gerectificeerd Correcties en aanvullingen Stadskantoor Het fotobijschrift bij het artikel Ockels ontwerpt stadskantoor (31 augustus, pagina 8) vermeldt het verkeerde architectbureau. De inzending van Office for Metropolitan Architecture staat afgebeeld. Meyer/Van Schooten Architecten

In het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) zijn vanaf vandaag de vijf ontwerpen te zien voor het nieuwe Stadskantoor in het centrum van Rotterdam. Bezoekers kunnen de komende maand hun voorkeur uitspreken, waarna de beoordelingscommissie onder leiding van NAi-directeur Ole Bouman een voordracht doet bij het stadsbestuur. In oktober wordt de winnaar bekend.

Een van de inzendingen is afkomstig van Wubbo Ockels, hoogleraar duurzame technologie aan de TU Delft. De oud-ruimtevaarder ontwierp samen met het architectenbureau Mecanoo van Francine Houben het Stadstimmerhuis 010. Dat is een verwijzing naar het verleden; het Stadskantoor bood jarenlang onderdak aan het Stadstimmerhuis van waaruit de wederopbouw van Rotterdam werd vormgegeven na het bombardement in de Tweede Wereldoorlog. Op het dak van het ontwerp van Ockels en Houben staat het kengetal van de stad (010), uitgevoerd als elektrostatische energieopwekker. Ook Rem Koolhaas, geboren Rotterdammer, dingt mee. Hij ontwierp een staalskelet.

Het nieuwe Stadskantoor aan de Meent en Rodezand moet, aldus de gemeente, „het meest duurzame gebouw van Nederland worden, met architectuur van internationale allure”. Het gaat onderdak bieden aan gemeentekantoren, stadsinformatiecentrum, binnenplein en een passage als verbinding tussen de Coolsingel en het Laurenskwartier. Het gebouw moet in 2014 klaar zijn. Van het huidige pand blijft het monumentale L-vormige deel staan.

Aan de aanbesteding van het Stadskantoor ging veel opschudding vooraf. Tientallen bureaus stelden dat de gemeente onrealistische eisen hanteerde. „De omzeteisen van 2,4 miljoen zijn overdreven hoog, hetzelfde geldt voor referenties”, schreven zeventig architecten in een open brief aan het stadsbestuur. Zo moest een architect een toren op zijn naam hebben staan, een groot kantoorgebouw en een transformatiegebied. „De selectie is gericht op gevestigde bureaus, waarmee Rotterdam jonge architecten naar de achtergrond schuift”, luidde de klacht. Om toch aan de voorwaarden te kunnen voldoen, ging een meerderheid van de 66 belangstellenden een tijdelijke samenwerking aan.

Rectificatie / Gerectificeerd

Correcties en aanvullingen

Stadskantoor

Het fotobijschrift bij het artikel Ockels ontwerpt stadskantoor (31 augustus, pagina 8) vermeldt het verkeerde architectbureau. De inzending van Office for Metropolitan Architecture staat afgebeeld.