Nieuw 470-duo behaalt WK-goud

De zeilsters Lisa Westerhof en Lobke Berkhout zijn zaterdag in Denemarken wereldkampioen geworden in de 470-klasse. Voor fokkenist Berkhout was het de vierde wereldtitel in deze olympische klasse. In 2005, 2006 en 2007 won ze de titel al met Marcelien de Koning. Nadat het duo vorig jaar in Peking olympisch zilver had behaald, beëindigden De Koning en Berkhout hun samenwerking.

Maar ook met Westerhof aan het roer is Nederland de komende jaren verzekerd van een 470-duo van wereldklasse, bleek afgelopen week. In mei stapten ze pas voor het eerst samen in een boot. Daarvoor waren ze jarenlang elkaars concurrent. In juni wonnen Westerhof en Berkhout meteen al de prestigieuze Kieler Woche in Duitsland. Het WK was pas hun tweede evenement.

Zaterdag sloten ze het WK in stijl af, met een zege in de afsluitende medaillerace. „Dit is heel bijzonder”, jubelde Westerhof over haar titel. „Ik wilde dit al heel lang.” Volgens haar kan het tweetal in de toekomst alleen maar beter worden. „We hebben allebei al veel individuele kwaliteiten. Maar we hebben pas tachtig uur met elkaar in de boot gezeten. Er is nog veel ruimte voor verbetering, bijvoorbeeld in de communicatie, maar ook in het nemen van tactische beslissingen.”

Berkhout was dolblij dat zij met haar nieuwe stuurvrouw direct tot de besten van de wereld behoort. Zij wil met Westerhof over drie jaar in Londen een gooi doen naar het olympisch goud. In Peking was dat niet voor haar weggelegd. Vergelijkingen met haar vorige zeilpartner wil Berkhout niet maken. „Dit is een heel nieuw team, we beginnen helemaal opnieuw”, zei ze gisteren telefonisch vanuit Kopenhagen. „Het is heel bijzonder om zo constant te varen, terwijl we pas zo kort samen varen.”

Op het WK voor mannen eindigden de broers Sven en Kalle Coster vierde. De Kroaten Sime Fantela en Igor Marenic behaalden goud.