Nederlands zeilduo pakt wereldtitel in 470-klasse

Lobke Berkhout en Lisa Westerhof zijn zaterdag voor de kust van de Deense plaats Rungsted wereldkampioen geworden in de 470-klasse. De Nederlandse zeilsters, die aan het begin staan van de voorbereiding op de Olympische Spelen van 2012 in Londen, wonnen de afsluitende medal race overtuigend en stonden hun koppositie niet meer af.

Stuurvrouw Westerhof en Berkhout hoefden in de laatste wedstrijd van het titeltoernooi alleen nog rekening te houden met de Spaanse jeugdwereldkampioenen Tara Pecheco en Berta Belanzos. „Talentvolle meisjes”, zei Berkhout. „Die wilden we controleren.” De omstandigheden waren wisselend en moeilijk. Voor de medal race werd de 470-vloot verrast door een enorme regenbui met veel wind. Die viel even later weg, maar stak voor de start weer op.

„We konden onze settings nog net aanpassen aan meer wind. Een goede keus en een enorm voordeel. We hadden zoveel snelheid dat onze voorsprong steeds groter werd”, zei Berkhout na afloop. Het was de logische afsluiting van een goed toernooi, dat volgens haar gekenmerkt werd door een zeer stabiele serie. „Elke race wisten we bij de topvijf te finishen. Alleen werden we door materiaalpech één keer achtste.”

Berkhout, die met Marcelien de Koning vorig jaar in China olympisch zilver behaalde, heeft in korte tijd bewezen ook met Westerhof aan het roer een uitstekend team te vormen. „Ik zit al acht jaar in deze boot, Lisa al tien jaar. We bulken van de ervaring. We zijn snel ingespeeld geraakt. Er valt nog veel te verbeteren in de communicatie, de taakverdeling en de tactiek, maar een constante serie als dit WK biedt erg veel perspectief.”

Westerhof en Berkhout gaan binnenkort in Weymouth, waar in 2012 het zeiltoernooi is, voor het eerst poolshoogte nemen op de olympische wedstrijdbaan. „Niet om denderende resultaten te varen, maar om te kijken hoe het er daar op zee uitziet. De voorspelling is dat er altijd wel wind staat”, aldus Berkhout. „Maar we hebben hier bewezen prima met wisselende omstandigheden overweg te kunnen, zelfs met stromingen waar geen peil op te trekken valt.”

Bij de mannen belandden de broers Sven en Kalle Coster net naast het podium. Ze lagen na elf races nog op medaillekoers (brons), maar eindigden door een tiende en zevende plaats in de laatste races uiteindelijk als vierde. De Kroaten Sime Fantela en Igor Marenic maakten hun rol als titelfavoriet waar met een eerste en tweede plek op de slotdag en hadden in de eindstand een grote voorsprong op de Britten Luke Patience en Bithell Stuart en de Japanners Ryonosuke Harada en Yugo Yoshida. (ANP)