Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Oorlog

Medvedev veroordeelt `naziverheerlijking`

moskou. Dmitri Medvedev, president van Rusland, heeft gisteren tijdens een interview op de Russische staatstelevisie de rol van Moskou ten tijde van de Tweede Wereldoorlog verdedigd. ”Iedereen die de rol van de Sovjet-Unie vergelijkt met die van nazi-Duitsland vertelt een cynische leugen”, aldus Medvedev. Tegelijkertijd veroordeelde hij de ”verheerlijking van medeplichtigen aan nazimisdaden” in de drie Baltische staten en Oekraïne. ”Wij zien enkele verbazingwekkende trends. Regeringen in de Baltische staten en zelfs Oekraïne verklaren vroegere collaborateurs met de nazi`s tot nationale helden die voor de bevrijding van hun natie vochten”, zei Medvedev. Rusland ruziet al langer over het verleden met Estland, Letland, Litouwen en Oekraïne, die verbitterd zijn over de Sovjet-overheersing in de decennia na de oorlog. Volgens Moskou dreigt Europa te vergeten dat Rusland de grote bevrijder van de nazi`s is geweest. Morgen wordt in de Poolse stad Gdansk het begin van de Tweede Wereldoorlog, zeventig jaar geleden, herdacht. Een van de gasten is de Russische premier Vladimir Poetin.