Kleintje in Formule 1 doet mee om de prijzen

Op het moment dat hij in beeld is als mogelijke invaller bij Ferrari, eist de Italiaan Giancarlo Fisichella in de Formule 1 een hoofdrol op. Hij werd verrassend tweede in Spa.

Francorchamps, 31 aug. - In het rennerskwartier van het circuit van Spa-Francorchamps steekt het sobere onderkomen van de renstal Force India schril af bij dat van buurman Ferrari. Het kleinste team in de Formule 1 van de Indiase miljardair Vijay Mallya beschikt over een verouderd mobiel optrekje in weinig hippe kleuren (geel, licht- en donkerblauw). De in scharlakenrode uitgevoerde mobiele vertrekken met drie verdiepingen van de fameuze Italiaanse renstal zijn ronduit imposant, Italiaans topdesign.

Aan de jaarlijkse schoonheidswedstrijd in de paddock doet teambaas Mallya niet mee. Hij investeert liever in de auto’s van de Italiaan Giancarlo Fisichella en de Duitser Adrian Sutil. In de twaalfde race van het tweede jaar waarin Force India deel uitmaakt van de Formule 1, viel alles op zijn plaats. Tot ieders verrassing was de 36-jarige Fisichella zaterdag de snelste in de kwalificatietraining. En in een seizoen waarin alles lijkt te kunnen, was de ervaren Italiaan zelfs dicht bij een overwinning. Hij vertrok van poleposition, maar werd al snel ingehaald door Ferrari-coureur Kimi Raikkonen. En op het nippertje bleef de Fin de Italiaan tot aan de finish voor.

In F1-races op Spa-Francorchamps is altijd wel wat te beleven, vaak als gevolg van regen. Hoewel het nu droog bleef in de Ardennen, ging het halverwege de eerste ronde al mis en vielen vier van de twintig coureurs bij crashes uit. En niet de minsten: na zijn zevende plaats van vorige week in Valencia was Jenson Button (Brawn GP), de Britse leider in de strijd om de wereldtitel, het voornaamste slachtoffer. Ook voor titelhouder Lewis Hamilton (McLaren) en de F1-debutanten Jaime Alguersueri (Toro Rosso) en Romain Grosjean (Renault) was de race voorbij.

Button dankt zijn koppositie in de WK-stand aan zes zeges in de eerste zeven races, maar verkeert in een neerwaartse spiraal. De coureur op de tweede plaats is sinds vorige week zijn Braziliaanse teamgenoot Rubens Barrichello. Die kroop opnieuw dichterbij in de WK-stand, door als zevende over de finish te gaan en het gat met Button twee punten kleiner te maken (72 tegenover 56). Op drie staat de Duitser Sebastian Vettel (derde in de race, 53 punten), op vier diens Australische teamgenoot bij Red Bull Mark Webber (negende, 51,5 punt)

Het was een klein wonder dat Barrichello de finish haalde. Van de topvier in de WK-stand had hij met zijn vierde plaats bij de start de beste papieren. Vettel en Webber stonden respectievelijk op de achtste en de negende startplaats, Button kwam bij de kwalificatietraining niet verder dan de veertiende startplek. Maar bij de start kwam Barrichello door een probleem met de koppeling niet meteen weg, waardoor hij direct zijn goede uitgangspositie verloor. Hij ging als twintigste de eerste bocht in. In de slotfase lag de Braziliaan zevende, en die klassering leek de hoogst haalbare. Tot een paar ronden voor het einde rook uit zijn motor kwam. Het was wachten op het moment dat de tot gisteren zo betrouwbare Mercedes-motor zich zou opblazen. Barrichello deed naar eigen zeggen schietgebedjes „in verschillende talen”, en vanaf dat moment reed een engeltje op zijn schouder mee. Ruim twee ronden reed hij met rokende auto over de baan en over de finish. Kort nadat de twee punten waren veiliggesteld, vloog de motor in brand.

De zege van Raikkonen betekende de eerste overwinning dit jaar voor Ferrari – een opsteker aan de vooravond van de volgende race, over twee weken op Monza. De laatste zege voor de Italiaanse renstal was die in de slotrace van vorig jaar, toen Felipe Massa voor eigen publiek in Brazilië de dagzege behaalde, maar de wereldtitel op één punt miste. De 29-jarige Raikkonen, die voor de vierde keer in Spa won, behaalde zijn laatste zege in april vorig jaar, in Spanje.

Ook de laatste plaats was gisteren voor een Ferrari-coureur. De Italiaan Luca Badoer reed ook zijn tweede race als vervanger van de van een ongeluk herstellende Massa uit. Volop wordt gespeculeerd over een vervanger van de vervanger. Twee namen worden genoemd om in Monza het stuur van Badoer (38) over te nemen: de jonge Duitser Nico Hülkenberg (22), een GP2-coureur en testrijder bij het F1-team van Williams, en de ervaren Fisichella, de nummer twee van gisteren. Als hij mag blijven, zal hij het in Monza beter doen, beloofde Badoer. Want dat legendarische circuit in z’n vaderland kent hij als zijn broekzak. „Daar kan ik in de punten rijden. Of in de buurt van de punten.”