IJsmachines: Vin Diesel redt de aarde?

We zijn het er nu wel over eens dat we toch écht iets groots moeten doen om de verwoesting van het klimaat aan banden te leggen. Als we al niet te laat zijn. Artikelen als `IJsmachines in de zee om de golfstroom op te starten?` (nrc.next, 21 augustus) doen mij mijn wenkbrauwen fronsen. Ik zie het Hollywoodscenario al voor me: Het plan lijkt te lukken, maar helaas, de laatste motor start niet. Gelukkig is daar Vin Diesel, die met zijn spierkracht de machine probeert aan te drijven. Het lijkt niet te lukken. Dan, even stilte. Je adem stokt. Net op het nippertje gaat hij toch aan. Iedereen in de controlekamer op het vasteland begint hard te juichen. ”Mr President, we have saved the planet!” Ik geloof dat wij de `bijwerkingen` van dit soort maatregelen - ook bijvoorbeeld de injectie van zwavel in de stratosfeer en het ontginnen van helium-3 van de maan - niet kunnen inschatten. Zulke maatregelen zouden best weleens verstrekkender gevolgen hebben dan wetenschappers nu menen. Het wordt tijd dat de mensheid toegeeft dat ze de complexiteit van het ecosysteem (nog) niet doorgrondt. Hoog tijd dus dat we de echte oorzaken eens aankaarten: consumentisme, egoïsme, hebzucht en luiheid. Maar dat willen we misschien niet horen.