Frankrijk spoort zwartspaarders op

Franse belastingontduikers die hun geld hebben ondergebracht bij Zwitserse banken, hebben meer kans te worden ontmaskerd.

De Franse minister van Begroting, Eric Woerth, zei gisteren te beschikken over de gegevens van 3.000 Fransen die in totaal ongeveer 3 miljard euro aan tegoeden hebben verzwegen. Dat geld zou zijn ondergebracht bij drie Zwitserse banken, waarvan hij de namen niet noemde. „Het is voor het eerst dat wij zulke precieze gegevens hebben, met namen, rekeningnummers en bedragen”, zei Woerth in zondagskrant Journal du Dimanche.

Zwitserland, dat bekend staat als ’s werelds grootste vluchthaven voor belastingontduikers, staat sinds de G20-top dit voorjaar onder groeiende druk om zijn bankgeheim op te geven. De Fransen zijn nog niet zover als de Amerikaanse belastingdienst, die eerder deze maand een lijst van 4.500 verdachte Amerikaanse rekeninghouders van UBS kreeg, na onderhandelingen met de Zwitserse bank. De ‘lijst’ van Parijs komt niet van Zwitserse banken, verklaarde minister Woerth. De gegevens van de 3.000 Franse burgers zijn volgens hem verkregen door „fiscaal onderzoek” met behulp van twee Franse banken.

De Franse minister van Financiën, Christine Lagarde, sloot donderdag een convenant met de Zwitserse president Hans-Rudolf Merz over het opheffen van het bankgeheim in geval van verdenking van fraude. Ook daarbij gaat het om gegevens die door de Zwitserse autoriteiten worden verstrekt, en dus niet rechtstreeks door banken. Het nieuwe convenant wordt volgend jaar van kracht, wanneer de Franse en Zwitserse parlementen hebben ingestemd.

Wijzend op de lijst met verdachte rekeninghouders maande Woerth Fransen die hun buitenlandse tegoeden voor de fiscus verzwijgen zich voor 31 december te melden. Zij krijgen geen amnestie en moeten volgens de standaardprocedure alsnog belasting betalen, plus rente, terwijl over de boete onderhandeld kan worden. Vanaf 1 januari is onderhandelen niet meer mogelijk en wacht strafrechtelijke vervolging, waarschuwde Woerth.

De Franse inkeerregeling, die dit voorjaar werd ingesteld, werkt tot nu toe nauwelijks. Volgens Woerth hebben pas twintig mensen akkoorden gesloten, waardoor de Franse belastingdienst ongeveer een half miljoen euro belastingen alsnog kan innen. Volgens het ministerie zouden Fransen in totaal tussen 40 en 50 miljard euro op buitenlandse rekeningen hebben gestald.

Lees eerder verschenen artikelen over belastingparadijzen op nrc.nl/economie