Eindelijk nog een beetje tegenstand

Na olympisch goud en de wereldtitel zijn de hockeysters nu ook Europees kampioen.

In de finale was de ploeg te sterk voor Duitsland: 3-2.

De vorige bondscoach van de hockeysters, Marc Lammers, zei na afloop van de gewonnen olympische finale in Peking vorig jaar dat hij net zo goed in het hotel had kunnen kijken naar de wedstrijd. Daarmee prees hij vooral het zelfsturende vermogen van zijn team. Als het even tegenzat raakte niemand in paniek, iedereen deed er een tandje bij.

Die eigenschap verklaart grotendeels waarom Lammers’ opvolger, Herman Kruis, het werk onverstoorbaar kon voortzetten. Zaterdag voltooide de groep in de EK-finale tegen Duitsland (3-2) de ‘grand slam’, na de wereldtitel (2006) en het olympisch goud. Een kwart eeuw geleden, rondom de Olympische Spelen van Los Angeles (1984), lukte dat ook al eens, al had het team van bondscoach Gijs van Heumen en aanvoerder Lisette Sevens destijds ook nog de Champions Trophy in handen.

Opmerkelijk is dat de huidige ploeg eerder sterker dan zwakker lijkt geworden sinds ‘Peking’, ondanks het vertrek van ervaren krachten als captain Minke Booij (227 interlands) en boegbeeld Fatima Moreira de Melo (257). Talenten als Naomi van As, Eva de Goede en Ellen Hoog, gevormd door hun olympische ervaring, hebben de fakkel moeiteloos overgenomen. Van As werd zelfs uitgeroepen tot speelster van het toernooi.

„Nieuw bloed is altijd goed”, zegt Marilyn Agliotti, zaterdagmiddag in Amstelveen matchwinner met twee treffers. „De jongeren weten dat het nu aan hen is.” Kruis heeft daarbij in alle linies de juiste balans gevonden. Agliotti: „We hebben ervaring, talent, individuele kwaliteit, we hebben bikkels. En we werken voor elkaar – dat heb je als eerste nodig.”

Kruis vond dat de ploeg vorig jaar fysiek tekort kwam in de duels. Hij introduceerde daarom fysieke trainingen, wat tegen sterke teams als Duitsland al merkbaar is. Maar ook de toevoeging van sterke spitsen als Kim Lammers en Vera Vorstenbosch helpen het elftal vooruit.

Het meest opmerkelijk van de zwaar bevochten zege op Duitsland was dat Nederland geen enkele strafcorner kreeg. Specialiste Maartje Paumen en aanvoerder Janneke Schopman konden zich niet herinneren dat dat ooit eerder was gebeurd in een interland. „Een van de doelstellingen was om minder afhankelijk te worden van de corner”, zei Kruis. „Maar dit was een beetje overdreven.”

In het verleden leunden Nederlandse teams vaak zwaar op specialisten als Lisanne Lejeune en Fieke Boekhorst. Toen Nederland twee jaar geleden de EK-finale tegen Duitsland in Manchester verloor (2-0), was dat mede te wijten aan de knieblessure die Paumen had opgelopen. Maar in de olympische finale bewees Nederland vorig jaar tegen China al dat het ook zonder corners kon winnen.

Tijdens het EK in Amstelveen kreeg Nederland pas in de finale voor het eerst met serieuze tegenstand te maken. In de groepsduels en in de halve finale hadden de tegenstanders vooral gefungeerd als schietschijven. Nederland scoorde liefst 29 keer in vier duels, maar had in de finale de handen vol aan de taaie Duitse ploeg.

„Maar in deze groep heerst heel erg het gevoel dat wij gaan winnen”, zei aanvoerder Schopman naderhand. „We laten niemand doorlopen. Zelfs de spitsen lopen nog even vijftig, zestig meter terug voor een tackleback. Dat tekent dit team.”

Nederland, dat nerveus begon, raakte dan ook niet in paniek toen Maike Stöckel na tien minuten verrassend de score opende namens Duitsland. Kort daarop trok Lidewij Welten, een van de jonge talenten in de selectie, de stand weer gelijk, na een fraaie dribbel. Via Agliotti werd het vlak daarna 2-1, en de olympisch kampioen leek over Duitsland heen te lopen.

Maar dankzij een serie van drie strafcorners op rij kwamen de Duitse vrouwen nog voor rust terug in de wedstrijd, toen Nina Hasselmann met een tip-in uit de derde corner voor de gelijkmaker zorgde (2-2). Kort voor tijd schoot opnieuw Agliotti Nederland naar de zevende Europese titel sinds de invoering van het tweejaarlijkse toernooi in 1984.

Agliotti, in 2000 nog op de Spelen uitkomend voor haar geboorteland Zuid-Afrika, was „heel trots” op haar beslissende treffers. „Ik tik ze in, maar daar gaat een teamprestatie aan vooraf. Ik geniet van elk moment dat ik krijg. Ik voel me nu echt helemaal een deel van het team.”

De vraag is welke tegenstanders, in Europa of erbuiten, Nederland de komende jaren kunnen afhouden van een nieuwe reeks titels. Schopman kijkt met vertrouwen vooruit. „Jong Oranje is net wereldkampioen geworden, dus er zullen weer jongeren aansluiten. Maar we moeten blijven verbeteren. De rest is alleen maar meer gemotiveerd ons te verslaan.”

    • Rob Schoof