een weekeinde vol voetbal

Wesley Sneijder heeft een goed debuut gemaakt voor Internazionale. De Italiaanse kampioen versloeg stadgenoot AC Milan met liefst 4-0. De van Real Madrid overgenomen oud-Ajacied werd een kwartier voor tijd gewisseld voor Patrick Vieira. Op dat moment was het duel al gespeeld. Bij rust leidde Inter met 3-0 door treffers van Thiago Motta, Alberto Milito (strafschop) en Maicon. Bij Milan begonnen Klaas Jan Huntelaar en Clarence Seedorf op de bank. Seedorf kwam de tweede helft in het veld voor Matthieu Flamini. Na ruim een uur verving Huntelaar Ronaldinho. Milan speelde geruime tijd met tien man. Vijf minuten voor rust kreeg de Italiaanse international Gennaro Gattuso al zijn tweede gele kaart na een overtreding op Sneijder.

Het sterrenensemble van Real Madrid is de Spaanse competitie begonnen met een moeizame 3-2 zege op Deportivo La Coruña. Miljoenenaankoop Cristiano Ronaldo was één van de doelpuntenmakers, hij scoorde uit een strafschop. De Portugese spits mocht aanleggen na een overtreding op Raúl en schoot in de 35ste minuut de 2-1 binnen. Raúl had enkele minuten daarvoor de score voor Real geopend, meteen gevolgd door de gelijkmaker van Riki. Het publiek in het stadion Bernabeu, onder wie eregast Usain Bolt (die de aftrap verrichtte), zag dat Juan Carlos Valeron direct na rust de 2-2 maakte. Lassana Diarra bezorgde Real de zege. Landskampioen FC Barcelona komt vanavond in actie tegen Sporting Gijon. De Catalanen veroverden vrijdagavond de Europese Supercup.

Arsenal verloor zaterdag op ongelukkige wijze de eerste wedstrijd van het seizoen. De ploeg van Robin van Persie ging tijdens de topper tegen Manchester United op Old Trafford met 2-1 onderuit. Het duel kantelde in de tweede helft, waarbij scheidsrechter Mike Dean een hoofdrol opeiste. Eerst gaf hij een strafschop toen Wayne Rooney werd aangetikt door doelman Manuel Almunia, later keurde hij de gelijkmaker van Van Persie in blessuretijd af wegens buitenspel van William Gallas. Trainer Arsène Wenger wond zich zo op over de beslissingen van de leidsman, dat hij naar de tribune werd verwezen. Eerder had Dean geweigerd een overtreding op Andrei Arsjavin te bestraffen met een strafschop. Arsenal verloor door een eigen doelpunt van Abou Diaby in de 64ste minuut (2-1).

Mateja Kezman gaat van Paris Saint-Germain naar Zenit Sint-Petersburg. De Russische club heeft overeenstemming bereikt over de huur van de oud-PSV’er en heeft een optie tot koop.

Danny Koevermans was gisteren zeer belangrijk voor PSV. Met twee treffers bezorgde hij de de club uit Eindhoven een 2-0 zege op FC Groningen. De winst van PSV was geflatteerd. Het hard werkende en fysiek sterke FC Groningen verdiende meer, maar mist in de spits een type-Koevermans. De clubleiding is er nog altijd niet in geslaagd een geschikte opvolger te vinden voor Marcus Berg, die naar Hamburger SV vertrok. De eerste helft was Koevermans nagenoeg onzichtbaar, maar na de rust stond hij eerst op de goede plaats om een voorzet van Balazs Dzsudzsák binnen te koppen. Tien minuten voor tijd besliste Koevermans het duel met een droge knal.

Voor het eerst in anderhalf jaar heeft NAC Breda weer eens een thuiswedstrijd op zondag gewonnen. In het Rat Verlegh Stadion kreeg SC Heerenveen geen enkele kans: 2-0. Uitblinker Kees Kwakman en Matthew Amoah scoorden na rust voor de ploeg van Robert Maaskant. De laatste keer dat NAC op zondag thuis wist te winnen, was op 30 maart 2008. Destijds werd Feyenoord met 3-1 verslagen.

AZ is na de vijfde speelronde koploper in de eredivisie. De ploeg uit Alkmaar versloeg Willem II zaterdag met 2-1 en gaat daardoor de interlandperiode in met twaalf punten uit vijf duels. AZ kreeg veel kansen in het eerste kwartier. Willem II-doelman Aerts was echter kansloos toen Brett Holman een gekraakt schot van El Hamdaoui voor zijn voeten kreeg: 1-0. Halverwege de eerste helft bracht Sergio Zijler de Tilburgers verrassend op gelijke hoogte door een kopbal van Frank Demouge vlak voor de doellijn handig van richting te veranderen. AZ herstelde zich echter binnen zestig seconden. Héctor Moreno maakte de 2-1.

FC Utrecht kent een prima start van de competitie. De ploeg van trainer Ton du Chatinier won zaterdagavond in de Galgenwaard met 2-0 van Sparta. FC Utrecht haalde uit vier duels tien punten. Er werd thuis gewonnen van Willem II en uit bij RKC Waalwijk. Alleen tegen VVV-Venlo (2-2) verspeelde de club twee punten.

VVV-Venlo begint patent te krijgen op gelijkspelen. De nieuwkomer in de eredivisie sloot alle duels van dit seizoen met een gelijkspel af. Zaterdag in Nijmegen volgde de vijfde in de reeks: 1-1. NEC kreeg genoeg kansen om de ploeg uit Venlo de eerste nederlaag van het seizoen toe te brengen, maar strandde op een doelman uit de eigen stad: Dennis Gentenaar. Met een aantal prachtige reflexen redde hij een punt voor VVV.