Dressuur: goud, zilver, brons

Edward Gal en zijn paard Totilas hebben zaterdag de Europese titel veroverd in de kür op muziek. De combinatie bereikte op Windsor Castle de beste score die ooit op dit onderdeel werd behaald – 90,750 procent. Adelinde Cornelissen won zilver met Parzival, het brons ging naar Anky van Grunsven en Salinero.

„Ik heb me nooit kunnen voorstellen dat er een paard zou komen dat zo goed zou zijn”, reageerde Gal, die eerder in de week een gouden medaille won in de landenwedstrijd en een zilveren in de Grand Prix Special. Bondscoach Sjef Janssen zei dat met name de wijze waarop zijn ruiters tijdens het EK hadden gereden, hem gelukkig maakte. „Ze hebben de wereld proeven laten zien die nog nooit vertoond zijn”, aldus Janssen.

Met de zegetocht van Gal en Totilas lijkt het tijdperk Van Grunsven definitief ten einde. Niet alleen verloor de drievoudig olympisch kampioene haar titel op het koningsnummer van de dressuur, zij greep ook bij de Grand Prix Special net naast de medailles. Bij de landenwedstrijd eindigde zij op een teleurstellende zesde plaats. „Sinds de winter weet ik dat er twee paarden beter zijn, Totilas en Parzival”, reageerde de amazone uit Erp zaterdag na de kür. „Maar dat ik mezelf verbeter maakt me hier gelukkig. Dat ik met Salinero na zes jaar nog steeds aan de top sta, maakt me trots. Ik ben heel tevreden met brons, mede omdat we samen bewijzen er op de goede momenten te staan.”

Albert Zoer heeft gisteren bij het EK springen de bronzen medaille gewonnen met zijn toppaard Okidoki. Als de Nederlandse springruiter in zijn laatste ronde foutloos was gebleven, was hij als eerste geëindigd. Zoer maakte echter een fout op de eerste hindernis; het goud ging daardoor naar de Fransman Kevin Staut met Kraque Boom Bois Margot. Het zilver was voor de Duitser Carsten-Otto Nagel, met Corradine.

Lees een portret van Totilas en bekijk de drie küren op nrc.nl/sport