Deel van Birmese vluchtelingen terug uit China

Ongeveer 2.000 van de bijna 40.000 Birmese vluchtelingen die vorige week de Chinese grens waren overgestoken zijn vandaag teruggekeerd naar hun dorpen. Dit volgt op een oproep van China aan het bevriende regime in Birma om de gevechten tegen rebellen te staken.

Sinds het Birmese leger eerder deze maand in actie kwam tegen lokale milities zijn tienduizenden inwoners van het noordoostelijke Kokang-district de grens met de Chinese provincie Yunnan overgestoken. Daar, bij de stad Nansan in Yunnan, zijn zeven tentenkampen ingericht voor de vluchtelingen.

China is de belangrijkste politieke bondgenoot en de belangrijkste handelspartner van de Birmese junta. Het Westen heeft het land wegens mensenrechtenschendingen strenge economische sancties opgelegd.

Hoewel in de Birmese stad Rangoon vandaag werd meegedeeld dat de gevechten tussen het leger en lokale groepen zijn gestopt, kwamen nog steeds enkele groepjes Birmezen en Han-Chinezen de grens over met verhalen over gevechten en plunderingen.

Het komt zelden voor dat China de grens openstelt voor vluchtelingen uit buurlanden. Maar in het Birmese Kokang (150.000 inwoners) en het gelijknamige district wonen veel Mandarijnsprekende Chinese paspoorthouders.

In Kokang hebben vier etnische groepen het zogeheten Myanmar Peace and Democracy Front (MPDF) onder leiding van commandant Peng Jiansgeng gevormd. Het Birmese legeroffensief, waarbij enkele tientallen doden en gewonden zijn gevallen, heeft tot doel deze beweging uit te schakelen in de aanloop naar de Birmese parlementsverkiezingen in 2010, de eerste in twintig jaar.

Het grensgebied met bergen en bossen staat bekend als een doorvoerplaats voor Birmese heroïne. Het zuidwestelijke Yunnan grenst ook aan Vietnam en Laos. Smokkel van harddrugs voor Chinese en westerse markten en elektronica en luxegoederen voor de Birmese markt, vormt een belangrijke sector van de regionale economie.

Of China bereid is de vluchtelingen langdurig te verzorgen, is onwaarschijnlijk. Birmezen worden aangemoedigd terug te keren naar hun huizen en boerderijen. Vluchtelingen met de Chinese nationaliteit kunnen niet gedwongen worden te vertrekken.

Chinezen en Birmezen uit Kokang beschuldigden het Birmese leger van plunderingen en extreem geweld. Ouderen trokken vergelijkingen met het optreden van het Japanse leger tijdens de oorlog. Opmerkelijk genoeg kwamen deze beschuldigen ongehinderd door de Chinese censuur, die doorgaans de berichtgeving over het regime streng controleert.