De Kuip viert punt als een zege

Feyenoord1FC Twente1

Ruststand 0-0. 74. Kuiper 0-1, 90. Makaay 1-1 (pen). Scheidsrechter: Luinge. Toeschouwers: 45.000

Koen Greven

Mario Been bestempelde de wedstrijd Feyenoord-FC Twente vooraf als een mooie graadmeter om te zien hoever zijn ploeg nu werkelijk is. De zwaarbevochten 1-1 in de Kuip maakte duidelijk dat de Rotterdamse volksclub weliswaar op de goede weg is, maar ook dat het ‘nieuwe Feyenoord’ nog te wisselvallig is om zich daadwerkelijk te mengen in de titelstrijd. Het was tekenend dat de duizenden fans van Feyenoord het gelijkspel als een grootse overwinning vierden.

Het cynisme heeft in elk geval plaatsgemaakt voor een hernieuwd geloof in eigen kunnen. In een paar weken tijd is de hand van de oud-voetballer van Feyenoord zichtbaar geworden. De fans zijn weer trots op de voetballers die het rood-witte shirt dragen. Het elftal straalt een bepaalde homogeniteit uit. En bij vlagen speelt de ploeg herkenbaar voetbal. Het is voor Feyenoord nu echter wel zaak te voorkomen dat het elftal niet keer op keer terugvalt naarmate een wedstrijd vordert.

Been is er met de hulp van adviseur Leo Beenhakker in geslaagd een elftal te formeren dat beter in balans is dan het Feyenoord van de voorgaande jaren. Vorig seizoen vormde een groep oudere spelers een onsamenhangend geheel met een aantal opkomende talenten. In de leeftijdscategorie van 25 tot 30 jaar zat vrijwel niets.

Saamhorigheid en strijd moesten weer sleutelbegrippen worden voor de club die in 1999 voor het laatst landskampioen werd. Feyenoord haalde Sekou Cissé en Dani Fernandez van respectievelijk Roda JC en NEC. De belangrijkste aanwinsten stonden al bij Feyenoord onder contract. Jonathan de Guzman, Ron Vlaar en Andwelé Slory keerden terug van blessures. Zij zijn de smaakmakers van het huidige Feyenoord.

De routiniers Kevin Hofland, Tim de Cler, Roy Makaay en Denny Landzaat werden een paar seizoenen geleden nog binnengehaald als verlossers, maar hun tijd lijkt onder Been definitief voorbij. Zonder dit viertal begon Feyenoord gisteren als de trotse koploper aan het duel met FC Twente. In de aanloop naar de wedstrijd probeerde de aanhang van Feyenoord al de rol van twaalfde man op zich te nemen door de spelers van FC Twente uit te fluiten en scheidsrechter Roelof Luinge toe te juichen. Met grote verbazing zag FC Twente-trainer Steve McClaren hoe de arbiter tijdens het warmlopen het gejuich van de Feyenoordfans beantwoordde met vriendelijk gezwaai. „Zoiets heb ik in mijn hele leven nog niet gezien”, stelde de Engelse coach, die door Luinge naar de tribunes was gestuurd.

Feyenoord voldeed gisteren aan de doelstelling om van de eigen Kuip weer een speciale ambiance te maken, die indruk werkt bij de tegenstanders en scheidsrechters. De wedstrijd was nog geen minuut oud of de ontketend spelende thuisclub kreeg al de eerste kans via De Guzman. De talentvolle middenvelder kreeg een kopkans na een afgemeten voorzet van de zeer sterk beginnende Slory. De toon was direct gezet.

De formatie van Been wilde FC Twente, dat afgelopen donderdag nog een wedstrijd speelde tegen het Azerbajdzjaanse FK Karabach, vanaf het eerste begin opjagen. Die tactiek leek goed te werken. Feyenoord dwong in de eerste 45 minuten een vijftal kansen af, maar vergat te scoren. Slory was vlak voor rust nog het dichtst bij de openingstreffer geweest. De tweevoudig international raakte de paal, waarna Cissé in de rebound de bal over het doel schoot.

Na rust toonde Feyenoord zijn andere gezicht. De automatismen waren plotseling verdwenen. FC Twente nam op het middenveld het initiatief over en het was slechts wachten op een doelpunt van de club uit Enschede. Die treffer viel een kwartier voor tijd. Invaller Nicky Kuiper won een duel van Georginio Wijnaldum en knalde de bal achter de kansloze Feyenoorddoelman Rob van Dijk. Het betekende de eerste tegentreffer voor Feyenoord dit seizoen.

Het zag er naar uit dat Feyenoord tegen de eerste nederlaag zou oplopen. Ver in blessuretijd veerde het publiek op toen een tackle van Douglas op Wijnaldum een vrije trap op de rand van het strafschopgebied opleverde. De Guzman schoot de bal tegen de arm van Kuiper. Het bleef een paar seconden stil voordat Luinge tot razernij van FC Twente naar de stip wees. De Kuip vierde feest. Invaller Makaay schoot raak. Zo kreeg Feyenoord toch nog een punt voor het wisselvallige optreden.