CDU verliest aanhang in twee Duitse deelstaten

In twee van de drie Duitse deelstaten waar gisteren verkiezingen voor het regionale parlement zijn gehouden, is de christen-democratische CDU haar absolute meerderheid kwijtgeraakt. De CDU is de partij van bondskanselier Angela Merkel. De stembusuitslag in Saksen, Thüringen en Saarland geldt als een belangrijk ijkpunt voor de landelijke verkiezingen. Die worden over een maand gehouden.

De christen-democraten blijven echter wel de sterkste politieke kracht in alle drie de deelstaten. Opmerkelijke winst boekte de uiterst linkse partij Die Linke in Saarland. De sterke groei wordt toegeschreven aan de regionale populariteit van de landelijke politicus Oskar Lafontaine. Hij was jarenlang premier van Saarland voor de sociaal-democratische SPD, maar stapte over naar Die Linke. Lafontaine is tegenwoordig fractievoorzitter van die partij in de Bondsdag, het Duitse parlement.

Alleen in Saksen wist de CDU zich te handhaven. Waarschijnlijk zal de zittende premier Stanislaw Tillich er een kabinet vormen met de liberale FDP. Die partij boekte niet alleen in Saksen winst, maar ook in Thüringen en Saarland. Opiniepeilingen voor de Bondsdagverkiezingen van 27 september voorspellen forse landelijke groei voor de FDP.

Het stembusresultaat van de één na grootste partij van Duitsland, de sociaal-democratische SPD, was minder slecht dan dat van de CDU. Maar landelijk SPD-lijsttrekker Frank-Walter Steinmeier begroette het welhaast als een overwinning. „De race om de Bondsdag is nog niet gelopen”, zei hij. Kanselier Merkel wilde nog niet reageren. Eerder had ze ervoor gewaarschuwd de uitslagen in de deelstaten als signaal te zien voor de landelijke stembus.

Overige resultaten: de Groenen boekten winst; Die Linke blijft tweede kracht in Saksen en Thüringen en de rechts-radicale NPD handhaaft zich in het Saksische deelstaatparlement. Dat is voor het eerst in Duitsland: tot nu toe werd die partij nimmer herkozen in een parlement.