boekberichten

Amazon wil uitgevers beboeten als levering boeken niet klopt

Onlineboekhandel Amazon wil uitgevers beboeten als ze niet op de juiste manier boeken leveren, zo schrijft de Britse krant The Independent. Uit een e-mail van het bedrijf blijkt dat uitgeverijen een boete van minimaal 500 dollar kunnen krijgen als ze niet volgens de door Amazon gestelde voorwaarden leveren. Het internetbedrijf zou de boetes van de openstaande rekeningen willen aftrekken. Met het plan wil Amazon boeken sneller bij klanten krijgen, maar critici denken dat de nieuwe regels vooral de kleine, onafhankelijke uitgeverijen zullen treffen. In het Britse vakblad The Bookseller zei een uitgever: „Ik denk dat ze maar wat proberen. Misschien moeten wij hen beboeten voor iedere advertentie met een illegale uitgave, voor iedere keer dat zij te laat bij ons bestellen, voor elke door ons betaalde promotie die misloopt.”

Van Oorschot brengt duizendste boek uit

Bij uitgeverij Van Oorschot is vrijdag het duizendste boek verschenen sinds de oprichting van het bedrijf in november 1945. Het gaat om de briefwisseling tussen dichteres M. Vasalis en haar uitgever Geert van Oorschot, uit de periode 1951-1987. Deze maand is het honderd jaar geleden dat uitgever en oprichter Geert van Oorschot (1909-1987) werd geboren. En dit jaar zou dichteres Vasalis eveneens honderd geworden zijn.

Britse dichters maken recepten in versvorm

De Britse supermarktketen Morrisons heeft drie dichters in de arm genomen om recepten in versvorm te schrijven, zo meldt The Guardian. Ian McMillan, John Mole en Peter Sansom hebben toegezegd om zogenaamde food laureates te worden. Ze gaan aan de slag onder de slogan ‘rhyme your way to cooking confidence’. „Dichters hebben altijd al shillings aanvaard van patroons”, aldus McMillan. „Tal van hofdichters kregen financiële steun van de koning en er is in de jaren tachtig een toename van het aantal dichters in residence. Het is prettig, zolang je natuurlijk niets moet schrijven waar je je niet goed bij voelt.” McMillan was eerder al eens dichter in residence bij Barnsley Football Club.

McDonald’s wellicht in bibliotheek Egypte

In Egypte is beroering ontstaan over plannen om de in 2002 geopende Bibliotheca Alexandrina te voorzien van zes nieuwe restaurants. Er circuleren hardnekkige geruchten dat fastfoodketen McDonald’s een licentie heeft gekregen, zo meldt The Guardian. Critici noemen het ‘de uitverkoop van het cultureel erfgoed’. Tot nu toe waren er in het gebouw onder meer een digitale bibliotheek, een planetarium en drie musea gevestigd, maar was er geen mogelijkheid om iets te eten.

Bonham Carter speelt Enid Blyton in biopic

De Britse actrice Helena Bonham Carter zal de Britse schrijfster van jeugddetectives Enid Blyton vertolken in een door de BBC geproduceerde biografische film. Dat meldt het filmvakblad Variety. Blyton (1897-1968) is nog steeds de meest geliefde auteur van Groot-Brittannië, zo bleek uit een onderzoek onder Britse volwassen lezers. Ze schreef onder meer de serie ‘The Famous Five’ (‘De Vijf’).

M.m.v Hans Cottyn en Dirk Leyman

Zie ook papierenman.blogspot.com en nrcboeken.nl.