Bij de race in Spa gebeurt altijd wat

Ferrari behaalt in België de eerste zege van 2009 in de Formule 1. Raikkonen wint vlak voor de snelle Fisichella.

WK-leider Button ligt al na een halve ronde uit de race.

De Braziliaanse coureur Rubens Barrichello, uit het team Brawn GP, in de slotfase van de race met zijn rokende auto op weg naar de finish. In de Grote Prijs van België werd hij zevende. (Foto AP) Brawn GP driver Rubens Barrichello of Brazil steers his smoking car into Pouhon during the Belgian Formula One Grand Prix at the Spa-Francorchamps circuit in Belgium, Sunday Aug. 30, 2009. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert) AP

In het rennerskwartier van het circuit van Spa-Francorchamps steekt het sobere onderkomen van de renstal Force India schril af bij dat van buurman Ferrari. Het kleinste team in de Formule 1 van de Indiase miljardair Vijay Mallya beschikt over een verouderd mobiel optrekje in weinig hippe kleuren (geel, licht- en donkerblauw). De in scharlaken uitgevoerde mobiele vertrekken met drie verdiepingen van de fameuze Italiaanse renstal zijn ronduit imposant, Italiaans topdesign.

Aan de jaarlijkse schoonheidswedstrijd in de paddock doet teambaas Mallya niet mee. Hij investeert liever in de auto’s van de Italiaan Giancarlo Fisichella en de Duitser Adrian Sutil. In de twaalfde race van het tweede jaar waarin Force India deel uitmaakt van de Formule 1, viel alles op zijn plaats. Tot ieders verrassing was de 36-jarige Fisichella zaterdag de snelste in de kwalificatietraining. En in een seizoen waarin alles lijkt te kunnen, was de ervaren Italiaan zelfs dicht bij een overwinning. Dankzij het KERS-systeem (Kinetic Energy Recovery System) waarover de Ferrari’s beschikken – door remkracht opgewekte energie wordt omgezet in extra paardenkrachten – kon Ferrari-coureur Kimi Raikkonen in het begin van de race de KERS-loze Fisichella inhalen. En op het nippertje bleef de Fin de Italiaan tot aan de finish voor.

In Formule 1-races op Spa-Francorchamps is elk jaar wel wat te beleven, vaak als gevolg van regen. Hoewel het nu droog bleef in de Ardennen, ging het halverwege de eerste ronde, in bocht 6 (Les Combes), al mis en vielen vier van de twintig coureurs uit – allen ongedeerd. En niet de minsten: na zijn zevende plaats van vorige week in Valencia was Jenson Button (Brawn GP), de Britse leider in de strijd om de wereldtitel, het voornaamste slachtoffer. Ook voor titelhouder Lewis Hamilton, Buttons landgenoot bij McLaren, en twee beginnelingen – de Spanjaard Jaime Alguersueri (Toro Rosso) en de Fransman Romain Grosjean (Renault) – was de race voorbij.

Button dankt de leiding in de WK-stand aan zes zeges in de eerste zeven races, maar verkeert in een neerwaartse spiraal. De coureur op de tweede plaats is sinds vorige week zijn Braziliaanse teamgenoot Rubens Barrichello. Die kroop ook gisteren dichterbij in de WK-stand, door als zevende over de finish te gaan en het gat met Button twee punten kleiner te maken (72 tegenover 56). Op drie staat de Duitser Sebastian Vettel (derde in de race, 53 punten), op vier diens Australische teamgenoot bij Red Bull Mark Webber (negende, 51,5 punt)

Het was een klein wonder dat Barrichello de finish haalde. Van de topvier in de WK-stand had hij met zijn vierde plaats bij de start de beste papieren. Vettel en Webber stonden respectievelijk op de achtste en de negende plaats, Button was bij de kwalificatietraining niet verder gekomen dan de veertiende startplek. Maar bij de start kwam Barrichello als gevolg van een probleem met de koppeling niet meteen weg, waardoor hij direct zijn goede uitgangspositie verloor. Hij ging als twintigste de eerste bocht in. In de slotfase lag de Braziliaan zevende, en die klassering leek de hoogst haalbare. Tot een paar ronden voor het einde rook uit zijn motor kwam. Het was wachten op het moment dat de tot gisteren zo betrouwbare Mercedes-motor zich zou opblazen. Barrichello deed naar eigen zeggen schietgebedjes „in verschillende talen”, en vanaf dat moment reed een engeltje op zijn schouder mee. Ruim twee ronden reed hij met rokende auto over de baan en over de finish. Kort nadat de twee punten waren veiliggesteld, vloog de motor in brand.

De zege van Raikkonen betekende de eerste overwinning dit jaar voor Ferrari – een opsteker aan de vooravond van de volgende race, zondag 13 september op Monza. De laatste overwinning voor de Italiaanse renstal was die in de slotrace van vorig jaar, toen Felipe Massa voor eigen publiek in Brazilië de dagzege behaalde, maar de wereldtitel op één punt miste. De 29-jarige Raikkonen, die voor de vierde keer op Spa-Francorchamps won, behaalde zijn laatste zege op 27 april vorig jaar, in Spanje.

Ook de laatste (en veertiende) plaats was gisteren voor een coureur van Ferrari. De Italiaan Luca Badoer reed ook zijn tweede race als vervanger van de van een ongeluk herstellende Massa uit. Volop wordt gespeculeerd over een nieuwe vervanger van Massa. Twee namen worden genoemd om in Monza het stuur van Badoer (38) over te nemen: de jonge Duitser Nico Hülkenberg (22), een GP2-coureur en testrijder bij het F1-team van Williams, en de ervaren Fisichella, de nummer twee van gisteren. Als hij mag blijven, zal hij het in Monza beter doen, beloofde Badoer. Want dat circuit in zijn vaderland kent hij als zijn broekzak. „Daar kan ik in de punten rijden. Of in de buurt van de punten.”

Bekijk de volledige uitslag en de WK-stand op www.f1.com