Bertelsmann voert bezuinigingen door na verlies 333 mln

Mediaconcern Bertelsmann lijdt zware verliezen door de magere advertentiemarkt als gevolg van de economische crisis. Het Duitse bedrijf boekte in de eerste helft van 2009 333 miljoen euro verlies. Dat maakte Bertelsmann, onder meer eigenaar van de RTL-zenders, uitgever Random House en boekenclub ECI, vanmorgen bekend.

Bedrijven die geld moeten besparen, snijden in hun reclame- en marketinguitgaven, aldus Bertelsmann, dat vooral geld verdient met advertenties op televisie en in kranten en tijdschriften. De omzet daalde in het eerste half jaar met 6,8 procent tot 7,2 miljard euro.

Bertelsmann zegt dat het verlies voor een groot gedeelte wordt veroorzaakt door eenmalige besparingen van in totaal 900 miljoen euro. Het bedrijf boekte daarnaast 140 miljoen euro af op het belang in de Britse commerciële televisiezender Channel Five.

De inkomsten van de RTL Group, goed voor 35 procent van de omzet, daalden in het eerste half jaar met 10 procent. RTL is in Nederland eigenaar van de zenders RTL4, 5, 7 en 8 en Radio 538.

Het omzetverlies was nog iets groter (12 procent) bij de Direct Group, waar onder meer boekenclubs als ECI onder vallen. Bertelsmann heeft verschillende van deze boekenclubs – die veel leden verliezen – te koop gezet. Bij uitgever en drukkerij GUJ, die onder meer het blad Stern uitgeeft, daalde de omzet met ruim 10 procent.

Duitse media melden dat door de bezuinigingen gedwongen ontslagen zouden vallen bij Arvato, de tak die media- en marketingdiensten aan derden levert. Arvato heeft in Nederland vestigingen in Venlo en Venray.

Een woordvoerder van Bertelsmann wil niet bevestigen dat Arvato nieuwe ingrepen staan te wachten. „De bezuinigingsmaatregelen worden over de gehele linie van alle segmenten van het bedrijf genomen. We zetten niet in op een reductie van het aantal arbeidsplaatsen.” Bertelsmann telt nu ruim 103.000 werknemers, in 2008 waren dat er 107.000.

Uit de halfjaarcijfers blijkt Arvato het juist beter te doen dan andere onderdelen van het Bertelsmann-concern.

Rectificatie / Gerectificeerd

Correcties en aanvullingen

Bertelsmann

In het bericht Bertelsmann voert bezuinigingen door na verlies 333 miljoen (31 augustus, pagina 9) staat dat het mediaconcern eigenaar is van ECI. De boekenclub werd echter eind 2008 verkocht.