Bedaard derde album is rijker van instrumentatie

cd rock

Arctic Monkeys:

Humbug (Domino)****

Na het overrompelende succes van hun eerste twee albums vonden The Arctic Monkeys het tijd voor een periode van bezinning. Zanger Alex Turner gebruikte die pauze voor het gelegenheidsproject The Last Shadow Puppets waarin hij zich verder ontwikkelde als melodieus en veelzijdig songschrijver. Zijn muzikale verdieping is terug te horen op het derde Arctic Monkeys-album Humbug dat over de hele linie wat bedaarder klinkt dan het voorgaande.

Het album werd geproduceerd door hun Amerikaanse vakbroeder Josh Homme van Queens Of The Stone Age, die de Monkeys naar zijn studio in de Mojavewoestijn lokte om ze de rust te bieden die hun bij eerdere plaatopnamen niet gegund was. De songs zijn rijker van instrumentatie en door de bank genomen wat trager van tempo dan het eerdere werk, met name ‘Secret door’, ‘Cornerstone’ en ‘The jeweller’s hand’ die voortborduren op de tijdloze, sixties-beïnvloede pop van de Shadow Puppets.

Vooral het gitaarwerk en de arrangementen zijn er flink op vooruit gegaan, terwijl Turner scherp als altijd blijft in de nuchtere straatpoëzie van zijn teksten. ‘My propellor’, ‘Crying lightning’ en het ouderwets pittige ‘Pretty visitors’ behoren tot het beste wat de Arctic Monkeys maakten, op een cd die hen schijnbaar moeiteloos naar een hoger artistiek plan tilt.