Aboutaleb: stel voorbereiden van rellen strafbaar

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) wil dat alleen al het voorbereiden van rellen door hooligans strafbaar wordt. De nieuwe zogenoemde voetbalwet moet daarvoor worden aangescherpt, zegt hij in een gesprek met deze krant.

Aboutaleb wil dat hooligans die samenscholen om rellen te schoppen, opgepakt moeten kunnen worden. Hij verwijst naar wetgeving waarin alleen al het vermoeden van het plannen van een terroristische aanslag reden is een verdachte op te pakken.

Volgens Aboutaleb leest de politie op internet en op Hyvespagina’s dat relschoppers gaan samenkomen om te vechten en kan ze daar preventief niets tegen doen.

Relschoppers zoals die bij het strandfeest in Hoek van Holland vorig weekend zijn volgens de burgemeester „criminele cellen”. Ze spreken af te gaan vechten en ze richten zich op de politie, zegt hij. „Alles wijst erop dat hier lieden bewust van huis gaan om de openbare orde te verstoren. Willens en wetens zoeken ze de confrontatie met de politie.” De nieuwe, „tweede generatie hooligans”, zoals hij ze noemt, is volgens Aboutaleb nog jong. De jongens wonen vaak thuis. Velen hebben een clubkaart, maar hun gedrag komt steeds meer los te staan van het voetbal. Ze richten zich vaker op openbare evenementen.

Over de aanscherping van de voetbalwet, waarover de Eerste Kamer zich nog moet uitspreken, heeft hij contact gehad met de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie, zegt hij.

Vooralsnog is de politie in Rotterdam alerter. De voetbalwedstrijd tussen Feyenoord en FC Twente gisteren was geen risicowedstrijd, maar werd dat wel na de rellen in Hoek van Holland. De risico’s van alle grote openbare evenementen in de stad zijn opnieuw ingeschat. Uit een extern onderzoek moet volgens Aboutaleb blijken of de manier waarop de politie dat doet nog van deze tijd is.

Ook moet de rol van het gezin en van de school ter discussie worden gesteld. Die discussies „voeren we wel als het gaat om allochtone jongeren. Over deze nieuwe groep hooligans hebben we tot op heden nog maar weinig gesproken.”

Lijsttrekker Marco Pastors van Leefbaar Rotterdam zegt in reactie op het voorstel van Aboutaleb: „Prima dat hij deze types neerzet als criminele cellen. Alleen: het instrumentarium is het probleem niet. De korpsleiding verzuimt op te treden.” Fractievoorzitter Peter van Heemst van Rotterdams grootste partij, de PvdA, steunt de oproep van Aboutaleb.

In Den Haag zegt de woordvoerder van minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA) dat de nieuwe voetbalwet al voldoende mogelijkheden biedt om voorbereidingshandelingen die leiden tot rellen strafbaar te stellen. Volgens de woordvoerder van Aboutaleb is dat niet het geval.

Interview Aboutaleb: pagina 3