6 redenen om uit te gaan

Massatoerisme van Vitali

1 circus/theater

Théâtre du Centaure: FLUX50°/05°

Heerlen: zandgroeve Beaujean, Heerenweg. Tijd: 21.30u. Entree: 17,50 euro. www.culturanova.nl

Vanavond is als onderdeel van het Cultura Nova Zomerfestival de voorstelling FLUX50°/05° te zien van het Franse gezelschap Théâtre du Centaure. De productie is een mix van theater, poëzie, filmprojecties en acteurs te paard en vindt op verschillende plekken in de zandgroeve plaats. Wandelschoenen aangeraden.

2 openluchtfilm

The Boat That Rocked

Hoek van Holland: boulevard. Tijd: 19.00-0.00 uur. Gratis. http://film1.nl/theboatthatrocked

Releaseparty ter gelegenheid van het verschijnen (op DVD en blue-ray) van de muzikale komedie The Boat That Rocked. Langs de Koningin Emma Boulevard vindt vanaf 19.00 uur een muzikaal feestje plaats waarbij The Boat That Rocked om 20.30 uur op een groot scherm wordt vertoond. De toegang is gratis als je zelf een stoeltje meeneemt.

3 klassieke muziek

Narratio Quartet: Ludwig Laat

Utrecht: Ottone. Tijd: 22.30u. Entree: 12-18 euro. www.oudemuziek.nl

Het nieuwe Nederlandse Narratio Quartet heeft zich voor het Festival Oude Muziek toegelegd op de instudering van de late kwartetten van Beethoven, uit het begin van de 19de eeuw. Het resultaat is vijf avonden achtereen te beluisteren tijdens de serie Ludwig Laat, met vanavond om te beginnen op.127 in Es-groot. Het Narratio Quartet bestaat uit de violisten Johannes Leertouwer en Anneke van Haaften, de altvioliste Sirkka-Liisa Kaakinen-Pilch en de celliste Viola de Hoog.

4 tentoonstelling

De wereld van Joost Swarte

Groningen: Grafisch Museum. T/m 8 nov, di t/m zo 13.00-17.00u. www.grafischmuseum.nl

Joost Swarte (1947) is begonnen als striptekenaar en uitgegroeid tot wereldberoemd vormgever van affiches, boeken, pictogrammen, postzegels, letters en nog veel meer. Hij ontwerpt vaak nog met potlood en papier en werkt zijn ontwerpen daarna uit op de computer. In deze tentoonstelling worden de potloodtekeningen en voltooide werken getoond.

5 film

The Stranger

Amsterdam: Filmmuseum. T/m 2 sept, 21.45u. www.filmmuseum.nl

Te zien in het kader van het ‘Previously Unreleased’-zomerprogramma van het Filmmuseum is de film The Stranger van de Finse debutant Jukka-Pekka Valkeapää (1977). Vanaf het dromerige openingsshot van een onwereldse blonde jongeling is de film een zeldzame rêverie over een jongen en zijn moeder in een verlaten boerderij, een vader in de gevangenis en een mysterieuze vreemdeling. De shots van Valkeapää verhullen meer dan ze onthullen. Regie: Jukka-Pekka Valkeapää, Finland, 2008.

6 fotografie

Massimo Vitali

Amsterdam: Foam_Fotografiemuseum. T/m 9 sept, 10.00-18.00u, do/vr 10-21.00u. www.foam.nl

Nog te zien tot en met 9 september: foto’s van Massimo Vitali (1944). Deze Italiaanse fotograaf focust vooral op de hedendaagse vrijetijdsbesteding. Het strand, de discotheek en het massatoerisme behoren tot zijn favoriete onderwerpen.