4,3,2,1...en dán pas gaan ze op de politie af

De burgemeester van Rotterdam wil dat alleen al het voorbereiden van rellen door hooligans strafbaar wordt.

Repressie alleen werkt niet.

Ahmed Aboutaleb staat de pers te woord een dag na de rellen op het strand van Hoek van Holland, zaterdag 22 augustus. (Foto Bas Czerwinski) 23-08-2009, Hoek van Holland. Burgemeester van Rotterdam Aboutaleb tijdens persbijeenkomst de dag na een vecht en schietpartij tijdens starndfeest. Foto Bas Czerwinski concerten rellen schietpartijen misdaad strand politie afzettingen recherche pers media Czerwinski, Bas

De voetbalwedstrijd die Feyenoord gisteren in Rotterdam tegen FC Twente speelde was geen risicowedstrijd, maar werd dat wel. Het was het weekeinde na de rellen in Hoek van Holland. Burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) zat naast zijn korpschef en de hoofdofficier van justitie op de tribune. Ze wilden „een signaal” afgeven, zegt Aboutaleb na afloop in de Kuip. In en om het stadion werden 270 agenten ingezet, inclusief Mobiele Eenheid (ME).

Waar was de ME vorig weekeinde?

„De risicoanalyse die de politie van het strandfeest had gemaakt, gaf niet aan dat we de ME moesten inzetten. Tijdens hetzelfde feest vorig jaar was het niet nodig geweest. En ook tijdens een soortgelijk feest begin deze maand bleek de ME overbodig. Je hoeft niet bij elk evenement een blik agenten open te trekken. Als je dat doet, kun je als stad misschien maar tien à vijftien evenementen per jaar organiseren.”

Gratis feesten blijken in Rotterdam met grote regelmaat te ontsporen.

„Tal van evenementen zijn deze zomer probleemloos verlopen. Maar je ziet wel een verschuiving, ja. We hebben te maken met een nieuwe generatie hooligans; ik noem het de tweede generatie. De eerste is begaan met de eigen voetbalclub, waarvoor ze door het vuur gaan. De tweede generatie komt af op openbare evenementen. Soms zijn ze verbonden aan een voetbalclub. Ze zijn jong, wonen doorgaans nog thuis, hebben soms zelfs kinderen. Ze zijn bewust uit op rotzooi met de politie. Ze opereren in groepjes en er is sprake van een zekere hiërarchie. In Hoek van Holland, begreep ik van dienders, werd afgeteld: ‘vier, drie, twee, één’ en vervolgens werd de aanval geopend op de politie. Een soort commandostructuur. Het betrof enkele honderden lieden. Ze zien een kameraad gewond op de grond liggen en lopen nietsontziend over hem heen om de politie te grazen te nemen, want dat hebben ze zo afgesproken. Dat is een fenomeen, waarmee zelfs de politie nog nooit in deze vorm heeft kennisgemaakt.”

Met wat, met agressieve reljongens?

„Mijn conclusie is dat hier sprake is van cellen met een criminele inslag. Alles wijst erop dat hier lieden bewust van huis gaan om de openbare orde te verstoren. Willens en wetens zoeken ze de confrontatie met de politie. Ik noem ze: criminele cellen.”

Hoe gaat u ze nu aanpakken?

„Repressie alleen werkt niet. En ook de nieuwe Voetbalwet die nu ter goedkeuring bij de Eerste Kamer ligt, is niet toereikend. Ik wil een stap verder gaan, want in Hoek van Holland is een grens gepasseerd. Dit is onacceptabel, en zal met wortel en tak moeten worden uitgeroeid. Onder de huidige terrorismewetgeving zijn we bijvoorbeeld in staat mensen op te pakken en te straffen, die in een huiskamer het een en ander voorbereiden. Bij lieden zoals die in Hoek van Holland zou ik een soortgelijke aanpak willen. Ze manifesteren zich op internetfora en Hyves, ze chatten, bellen en sms’en elkaar. Als we nu op een site lezen dat ze elkaar ergens willen treffen, kunnen we niet optreden. Ik wil juridische instrumenten om deze lieden voortijdig in de kraag te vatten. Net als onder de terreurwet, zou ook in de Voetbalwet samenscholing met een bepaald doel strafbaar gesteld moeten worden.”

Wint de politie dan de strijd?

„De politie kan dit niet alleen. Als deze jonge kids – zeventien, achttien jaar – nog thuis wonen, wil ik daarom ook de vraag stellen: wat is de rol van het gezin? En wat is de rol van het onderwijs? Hebben we als maatschappij nog corrigerende mechanismen? Deze discussies voeren we wél als het gaat om allochtone jongeren. Over deze nieuwe groep hooligans hebben we tot op heden nog maar weinig gesproken.”

Wat doet u tot die tijd?

„Tot die tijd moeten we er scherper bovenop zitten, zoals we vandaag bijvoorbeeld hebben gedaan. We hebben alle evenementen die de komende tijd in Rotterdam plaatsvinden nog eens doorgenomen en schatten de risico’s opnieuw in. Ik hoop dat ‘Hoek van Holland’ een keerpunt is.”

Heeft u de gewonden bezocht?

„Nee, dat heb ik niet gedaan. Niet ieder slachtoffer is van goede zin geweest, dus je moet weten wie je bezoekt. De overleden jongen had een seizoenskaart voor Feyenoord. Wat zijn rol was, moet nog onderzocht worden. Zijn familie bezoek ik binnenkort.”