Zuid-Amerika ruziet over presentie VS in Colombia

Zuid-Amerikaanse presidenten hebben een debat over een Colombiaans plan de Amerikaanse militaire aanwezigheid uit te breiden, gisteren afgesloten met de mededeling dat buitenlandse troepen niet in staat mogen worden gesteld andere landen in de regio te bedreigen.

In Bariloche (Argentinië) verdedigde de Colombiaanse president Uribe zijn overeenkomst met de VS tegen harde kritiek van collega’s. Hij voerde aan dat alleen de VS hadden gereageerd op het dringende verzoek van zijn land om hulp tegen drugshandelaars en terroristen. Hij werd ervan beschuldigd het continent te destabiliseren door Amerikaanse troepen meer ruimte te geven.

De Venezolaanse leider Chávez citeerde uit wat volgens hem een Pentagon-document was waarin de Colombiaanse bases werden afgeschilderd als een springplank voor expeditietroepen om Amerikaanse strategische belangen veilig te stellen. „Ze mobiliseren voor oorlog”, zei hij. Uribe zei dat het gewraakte document niet meer was dan een voorstel van Amerikaanse academici dat voor iedereen op internet te vinden was. (AP)