Zes klontjes in één blikje

Perzik, framboos, citroen en mango. Zo smaken 250.000 blikjes limonade. Zeshonderd kinderen zullen ze leegdrinken – voor onderzoek.

Wie bestelt er nou twintig kinderbadjes vol limonade? Zoveel limonade heeft voedingsonderzoeker Martijn Katan ingekocht. Bij Nederlands grootste limonadefabriek bestelde hij 250.000 blikjes limonade van een kwart liter.

De limonade is voor kinderen op scholen in Zaandam, Haarlem en Purmerend. Katan zoekt daar zeshonderd kinderen van vijf tot tien jaar die vanaf oktober anderhalf jaar lang elke dag zo’n blikje leeg willen drinken. De smaken zijn perzik, mango, citroen of framboos.

Er mogen alleen kinderen meedoen die nu ook al elke dag limonade of iets anders met suiker drinken. Daar komen deze blikjes voor in de plaats. “We hebben vier smaken, zodat het niet gaat vervelen”, zegt Katan. Voor het weekend krijgen de kinderen een blikje mee. In de vakantie hoeven ze de limonade niet te drinken.

De helft van de kinderen krijgt limonade met echte suiker, in een blikje zitten omgerekend zes suikerklontjes, net als in vruchtensap of frisdrank. Dat geeft genoeg energie om tien minuten te rennen. Als je veel limonade drinkt, maar niet beweegt, dan word je er dik van. Meer dan één op de tien kinderen in Nederland is te dik, zegt Katan, en dat is niet gezond.

De andere helft van de kinderen krijgt limonade met een zoetstofje dat ook in snoep en kauwgom zit. Of er in een blikje suiker of zoetstof zit is aan de buitenkant niet te zien. Pas in 2011 wordt de geheime code gebroken, nadat alle kinderen gewogen zijn. Dan kan Katan zien of de kinderen die limonade zonder suiker dronken dunner zijn dan de rest.

Dat lijkt logisch, maar zeker is het niet. Als dat blikje limonade zonder suiker de honger niet stilt, dan eet je later misschien een boterham meer. Dan helpt de suikerloze limonade dus niet. Zo wil Katan uitvinden of suikerloze limonade een goed idee is. Misschien kun je beter een minireep overslaan om slank te blijven. In 2011 weet hij het zeker.