Vuelta tot dinsdag in het land

Vandaag gaat om 15.30 uur de eerste renner van start in de proloog van de Ronde van Spanje. Plaats van handeling is het TT-Circuit in Assen. De tijdrit gaat over 4,8 kilometer. Zondag is de etappe van Assen naar Emmen (203,7 kilometer). Maandag volgt een rit van 189,7 kilometer, van Zutphen naar Venlo. Pas dinsdagmiddag gaat het peloton, na de start ‘s ochtends in Venlo de Nederlandse grens over. De finishplaats die dag is Luik, na een etappe van 225,5 kilometer. Na de vierde etappe vliegt het wielercircus naar Spanje. Woensdag is een rustdag, donderdag volgt de etappe van Tarragona naar Vinaros.

De Ronde van Spanje telt twaalf Nederlandse deelnemers. Het merendeel (zes) rijdt voor Rabobank. Vacansoleil brengt vier Nederlanders aan het vertrek. Karsten Kroon maakt deel uit van Team Saxo Bank. Martijn Maaskant, die ook al de Ronde van Frankrijk reed, is namens Garmin actief. Het zestal van Rabobank bestaat uit Lars Boom, Robert Gesink, Tom Leezer, Koos Moerenhout, Bram Tankink en Pieter Weening. Vacansoleil selecteerde Johnny Hoogerland, Jens Mouris, Matthé Pronk en Lieuwe Westra.

Robert Gesink gaat vandaag als een na laatste wielrenner van start. Vorig jaar werd hij zevende in het eindklassement.