'Topverdiener PvdA niet in hoge functie'

PvdA-leden die in de (semi)publieke sector meer verdienen dan de Balkenendenorm, komen niet meer in aanmerking voor belangrijke politieke ambten zoals die van minister en burgemeester.

Volgens PvdA-voorzitter Lilianne Ploumen zullen partijleden niet meer voor dergelijke posities worden voorgedragen indien zij „niet duidelijk de normen van soberheid en dienstbaarheid delen”. Ploumen: „Als je dat niet doet, is er geen plek voor je bij de PvdA.”

Diverse PvdA-bestuurders in de (semi)publieke sector zijn hierover ontstemd, zo blijkt uit een rondgang van deze krant. Ook een aantal CDA’ers deelt niet het standpunt van hun partij dat niemand in de (semi)publieke sector meer dan de Balkenendenorm van 181.000 euro mag verdienen.

„Ik hoor het wel als ik afscheid moet nemen van de partij, maar dat lijkt me onzin”, zegt Hans Simons (PvdA), oud-staatssecretaris en ex-ziekenhuisdirecteur. „Er is geen enkele reden de Balkenendenorm politiek te vertalen. Het is wel een zinnige discussie over wat redelijk is. Drie ton voor een ziekenhuisdirecteur is belachelijk, maar over 15 of 20 duizend meer dan de norm moeten we niet zeuren.” Ziekenhuisdirecteur Dirk Jan Verbeek (PvdA) zit boven de Balkenendenorm. „Of ik er consequenties aan verbind? Nee, natuurlijk niet. De PvdA zou er goed aan doen wat meer trots te zijn op zijn leden die nog omvangrijke en lastige functies willen vervullen in het hybride gebied tussen het publieke en het private domein.”

Louise Gunning-Schepers, oud-commissielid verkiezingscampagne van de PvdA en bestuursvoorzitter AMC Amsterdam, zegt dat haar benoeming niet politiek is. „Het zou raar zijn als het lidmaatschap van een politieke partij op dit soort dingen zou hangen.”

Tini Colijn-Hooymans (CDA), kroonlid van de SER en bestuurder bij TNO, zegt: „Ik ben lid van het CDA, maar dat betekent niet dat ik het met alle standpunten eens ben. En dit is één daarvan.” Piet Boekhoud, voorzitter van het CDA in Rotterdam en onderwijsbestuurder, waarschuwt dat partijen „een deel van hun kader kwijtraken als zij leden zouden gaan royeren die boven de Balkenendenorm zitten”.

Balkenendenorm: pagina 2