Te veel?

Dit is het drukste sportweekeinde van het jaar. Alleen al in Nederland vinden de WK judo, het EK hockey en de start van de Ronde van Spanje plaats. Te veel sportevenementen tegelijkertijd?

Maarten Nooter, hoofdredacteur NOS Sport: „Wij worstelen met de vele evenementen. Er is een gebrek aan regie en coördinatie. Sportkoepel NOC*NSF moet goede afspraken maken met de verschillende bonden. Ze moeten nu bijvoorbeeld tegen de judobond en de hockeybond zeggen dat ze voorlopig even moeten wachten met het organiseren van toernooien, andere sporten moeten aan de beurt komen. Een land kan alleen de organisatie van een sportevenement toegewezen krijgen als het evenement op televisie wordt uitgezonden. Wij willen alle evenementen wel volgen maar we kunnen daar niet steeds meer geld in steken. We zijn dus dringend op zoek naar ondersteuning van bijvoorbeeld het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Die steun hoeft niet alleen voor ons te zijn, maar ook voor andere televisiemaatschappijen. Momenteel kunnen we alles nog uitzenden maar sommige evenementen komen wel in het gedrang, zoals het EK voetbal voor vrouwen.”

Cor van der Geest, technisch directeur judobond: „De WK judo zijn bezig dus dat is waar wij ons op focussen. Dat er dan nog ergens paarden op de EK dressuur rondlopen en dat er boten varen op de WK zeilen, maakt ons niet zoveel uit. Het zou leuk zijn als de sporten worden verdeeld over het jaar, zodat er elk weekeinde aantrekkelijke sport op televisie te zien is. Maar dan moeten alle internationale bonden met elkaar om de tafel. Dat is heel ingewikkeld, de internationale sportkalenders zitten namelijk complex in elkaar.”

Erica Terpstra, voorzitter sportkoepel NOC*NSF: „Dat is zo’n typisch Nederlandse vraag. Denk je dat ze het in de Verenigde Staten teveel zouden vinden of in Duitsland? Nee hoor. Het zijn zeker niet teveel evenementen. Natuurlijk proberen we, nog beter dan we nu al doen, evenementen op elkaar af te stemmen. Maar soms gaat dat gewoon niet. In Nederland vindt nu een aantal grote toernooien tegelijk plaats. Maar we moeten als land laten zien dat we grote sportevenementen goed kunnen organiseren. Als we een groot evenement naar Nederland halen, wordt dat al jaren van tevoren gepland. Dat redelijk veel toernooien dan tegelijkertijd plaatsvinden, is dan maar zo. We moeten niet zo piepen, we zouden juist trots moeten zijn.”

Johan Wakkie, directeur van de hockeybond: „Het zou anders zijn als het WK voetbal was. Dan zou alle aandacht van het publiek en de media naar die sport gaan. Maar deze evenementen zitten elkaar niet in de weg. Ik zou me zorgen maken wanneer het televisietechnisch niet meer te behappen zou zijn. De NOS is namelijk een heel belangrijke partij. Maar judo en hockey worden keurig na elkaar uitgezonden. Sommige evenementen kunnen nu eenmaal alleen in een bepaalde tijd van het jaar worden gehouden. We zouden bij de federatie van een sport kunnen vragen of een toernooi verzet kan worden. Maar als dat niet gaat, houdt het op. De WK judo kunnen we bijvoorbeeld één keer in de twintig jaar naar Nederland halen. Moeten wij dan, omdat het judo al hier wordt gehouden, de EK hockey maar vijftien jaar later organiseren? Nee toch?”

Joop Alberda, oud-volleybalcoach en voormalig technisch directeur bij sportkoepel NOC*NSF: „Het is bijna onmogelijk om een matrix te maken van een groot aantal evenementen van ongeveer 35 olympische sporten, verdeeld over vijftig landen, verspreid over een x-aantal jaar. Natuurlijk overlappen evenementen elkaar. Daar komt bij dat steeds meer sporten zich willen profileren en dus meer evenementen organiseren. Daardoor wordt het steeds drukker. De media kan het echter niet volhouden. Hoewel ik het raar vind, kunnen kranten in een drukke sporttijd niet vier extra sportpagina’s laten drukken. Ook voor de NOS is het lastig om alles uit te zenden. Op een gegeven moment kan dat een bottleneck worden bij de toewijzing van grote toernooien. Internationale bonden eisen namelijk dat evenementen op televisie worden uitgezonden. Daar moet een oplossing voor komen.”