Plasterk 'mist daadkracht en visie'

Bestuurders uit het hoger onderwijs, betrokkenen uit de Nederlandse cultuurwereld, partijgenoten op het Binnenhof en ook de voorzitter van de homo-organisatie COC zijn teleurgesteld in minister Plasterk (OCW, PvdA).

„Slaat bij het hoger onderwijs tot nu toe geen flinke deuk in een pak boter”, zegt de voorzitter van de HBO-raad Doekle Terpstra aan de vooravond van het academisch nieuwjaar tegen NRC Weekblad. „Geen enkele lijn in zijn beleid”, oordeelt de voorzitter van de Kunstraad Jan Riezenkamp. „Gaat kopje-onder in een kabinet vol mannenbroeders”, reageert Wouter Neerings, voorzitter homovereniging COC. „Moet fanatieker op de zeepkist van het onderwijs gaan staan”, zegt Frits van Oostrom, hoogleraar Nederlandse letterkunde. Leden van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer noemen Plasterks optreden rond de vestigingsplaats van het Nationaal Historisch Museum „geblunder”.

De verwachtingen waren hooggespannen toen de veelvuldig gelauwerde wetenschapper, directeur van het Hubrecht Laboratiorium en scherpe columnist Plasterk in 2007 minister werd. Maar halverwege zijn ambtstermijn is het enthousiasme getemperd. De tweede man van de PvdA in het kabinet wordt stilstand verweten, gebrek aan daadkracht en te weinig visie. Een kennisagenda, die Nederland internationaal weer op de kaart zou zetten, is nog uitgebleven. Binnen de PvdA hadden ze meer verwacht van zijn bijdrage aan de discussie over de koers van de partij.

Zelf zegt de minister, in een reactie op de kritiek: „Ik heb over onderwijs en cultuur keuzes gemaakt waar belangengroepen niet altijd blij mee zijn. Kritiek hoort erbij, maar ik sta voor mijn keuzes. De kritiek van het COC raakt me wel: geen kabinet heeft zoveel voor homo’s gedaan als wij, en ik ga daar zeker ook mee door.”

Weekblad: Pagina 16-20