Oranjes winnen zaak rond foto's

Persbureau AP mag vier vakantiefoto’s van prins Willem-Alexander, prinses Máxima en prinses Amalia niet langer openbaar maken of te koop aanbieden. Dat heeft de kortgedingrechter in Amsterdam gisteren besloten.

Het kort geding was aangespannen door prins Willem-Alexander en prinses Máxima. Zij vinden dat de foto’s van privémomenten een „onaanvaardbare druk” op hun gezinsleven leggen.

De rechtbank vindt ook dat het gezin privacybescherming toekomt wanneer zij privé optreden. „Zij hoeven er niet steeds op beducht te zijn dat privéfoto’s ter publicatie aan de media kunnen worden aangeboden.” Alleen als de foto „een nieuwsfeit behelst of bijdraagt aan een publiek debat van maatschappelijk belang, mag die privéfoto zonder toestemming worden gepubliceerd”, vindt de rechtbank die eraan toevoegt dat dit niet het geval is bij de foto’s waar het hier om gaat.

Op de foto’s zijn prins Willem-Alexander, prinses Máxima en prinses Amalia skiënd te zien tijdens hun vakantie, deze zomer, in Argentinië. AP verspreidde de foto’s, onder meer Trouw en het AD publiceerden ze. De publicerende media lieten weten dit voortaan niet meer te zullen doen. Nujij.nl, een zustersite van Nu.nl verwijderde een thumbnail, een fotootje.

Het prinselijk paar is volgens de Rijksvoorlichtingsdienst „verheugd” over de uitspraak. Ze hadden ook een verbod op publicatie van foto’s van privémomenten in de toekomst geëist, maar dat heeft de rechter niet toegekend.

AP is „teleurgesteld” over het vonnis. Een woordvoerder kon gisteravond niet zeggen of de foto’s uit de databank verwijderd waren.

Privémoment: pagina 2

Rekenschap: Opinie & Debat, 2

Commentaar:Opinie & Debat, 11