Onweer drijft publiek op Uitmarkt uiteen

Het onweer maakte gisteravond een abrupt eind aan de openingsshow van de Uitmarkt, dit weekend in Amsterdam.

De cast van de musical ‘Amandla! Mandela’ vertolkte op het Uitmarkt-podium op de Dam de klassieker ‘Free Nelson Mandela’ Foto Roger Cremers Nederland, Amsterdam, 28-08-2009 Opening van het cultureele seizoen bij de 'uitmarkt' op de Dam in Amsterdam. Artiesten treden op het UPC podium op de Dam in Amsterdam.de voltallige cast van de musical Amandla Mandela te zien met een aangrijpende versie van de klassieker Free Nelson Mandela PHOTO AND COPYRIGHT ROGER CREMERS Cremers, Roger

Tijdens het voorlaatste nummer, een optreden van zangeres Ruth Jacott, plensde de regen al hardhandig neer. De volle Dam veranderde in een bonte zee van paraplu’s. Maar toen daarna de uit zeven Spaanse broers bestaande showdansgroep Los Vivancos een minuut bezig was, barstte er een daverend onweer los dat de menigte snel uiteendreef. Abrupt werd ook de rechtstreekse tv-uitzending afgebroken.

In het voorgaande uur hadden de duizenden aanwezigen enthousiast gereageerd op zangeressen als Sabrina Starke en Wende Snijders (nu in het Engels), de feestband Mala Vita, het ensemble van de komende musical Amandla! Mandela, de chansonparodie van cabaretier Alex Klaasen en de hiphopcombinatie Fakkelbrigade.

In de ware Uitmarkt-traditie werd echter ook met grote aandacht geluisterd en gekeken naar nummers die doorgaans een minder massaal publiek trekken: het Scapino Ballet in het nieuwe Holland van Ed Wubbe (met solo op skippybal) en de jeugdige Jeanine en Vincent van Amsterdam op viool en accordeon in een menuet en fuga van Schnittke.

Op het grote podium vlak voor het veelkleurig belichte Koninklijk Paleis op de Dam is het ook vanavond en morgenavond druk, met Danny de Munk, Jenny Arean en Andrea Giovannini in Van Jordaan tot opera, een concert door soulzanger Alain Clark en de gebruikelijke Musical Sing-a-long als afsluiting.

Na twee jaar aan de IJ-oever is de Uitmarkt dit jaar terug in de Amsterdamse binnenstad, waar het parcours van informatiekramen en podia veel grilliger is. Niettemin wordt gewoontegetrouw een half miljoen bezoekers verwacht.