Niko Tinbergenlezing 2009

Bioloog Marc Hauser houdt de Niko Tinbergenlezing 2009 op zondagmiddag 20 september.

‘De evolutie van een moreel instinct’

Hoe bepalen we wat moreel ‘goed’ en ‘slecht’ is? Marc D. Hauser, hoogleraar aan Harvard University, beantwoordt die vraag vanuit de evolutiebiologie en de cognitieve neurologie. Mensen hebben een universeel moreel instinct, dat hun oordelen stuurt. Die kernprincipes hebben een biologische basis en zijn immuun voor culturele invloeden of religieuze achtergrond.

Voorafgaand aan de Tinbergenlezing spreekt dr. Liesbeth Sterck, gedragsbiologe aan de Universiteit Utrecht, over de vraag of apen, net als mensen, mentaal in de tijd kunnen reizen.

De Tinbergenlezing, ter ere van Nobelprijswinnaar en etholoog Niko Tinbergen wordt georganiseerd door de Universiteit Leiden in samenwerking met het NRC Handelsblad, NWO, Museum Boerhaave en Naturalis. Eerdere lezingen werden gehouden door Richard Dawkins, Frans de Waal en E.O. Wilson.

De Niko Tinbergenlezing 2009 vindt plaats in het Gorlaeus Laboratorium te Leiden op zondag 20 september. Het programma start om 15.30 uur, zaal open om 14.30 uur.

Aanmelden kan vanaf 29 augustus via www.tinbergenlezing.nl.