Madonna steunt Roma; boegeroep

Het ene ogenblik juichten de fans haar toe, het andere ogenblik jouwden ze haar uit. Het overkwam popzangeres Madonna, woensdag tijdens een concert in de Roemeense hoofdstad Boekarest.

Madonna, die er optrad voor zestigduizend mensen, maakte van de gelegenheid gebruik om zich uit te spreken tegen de wijdverspreide discriminatie van Roma-zigeuners in Oost-Europa. „Er is mij verteld dat er veel discriminatie tegen Roma’s en zigeuners is in Oost Europa. Dat maakt me verdrietig.”

Daarop veranderde binnen enkele minuten de sfeer in het park, zo meldden diverse ooggetuigen, en ging het geklap over in gejoel. Toen Madonna ook nog eens gewag maakte van discriminatie van homoseksuelen, zwol het boegeroep verder aan.

In (Zuid-) Oost Europa, dat grote gemeenschappen van Roma-zigeuners kent, zijn Roma de laatste maanden het mikpunt van discriminatie, bedreigingen en aanslagen. In het naburige Hongarije werden zes Roma in de afgelopen twaalf maanden om het leven gebracht. Enkele tientallen zigeuners raakten recentelijk gewond na aanvallen met een racistisch motief.

De 51-jarige popzangeres zegt op de discriminatie te zijn gewezen door leden van het Russische Kolpakov Trio, die ook in haar huidige Sweet and Sticky Show optreden. Dat trio bestaat uit twee Roma-zigeuners en een Russische Jood.

Bandlid Vadim Kolpakov vertelde later tegen diverse persbureaus dat „Madonna verbaasd was” over het boegeroep. Een fan verklaarde tegenover persbureau AP: „Wie is zij om ons te vertellen hoe we ons moeten gedragen?”