Kort zomers

September komt dichtbij en daarmee ook de meteorologische herfst. Het weerbeeld lijkt ons daar nu enigszins op voor te bereiden met lagere temperaturen en meer wind dan we de afgelopen weken gewend waren, en in veel regio’s ook enkele buien. Een korte opleving van de zomer is echter aanstaande met de hoogste temperaturen op de eerste dag van de herfst, dinsdag dus. Een eerste bulk warmere lucht stroomt morgen al binnen. Hiermee drijven vanuit het zuidwesten echter flinke wolkenvelden binnen die de temperatuursopbouw afremmen. Het wordt 18 tot 20 graden, in Limburg waar de zon net iets langer schijnt 21 graden. Er staat een matige tot, langs de noordkust – waar soms ook een bui valt – vrij krachtige zuidwestenwind. Maandag komt vanuit het zuiden de zon er weer goed bij. Tegelijk trekt een hogedrukgebied dat zich op dit moment boven Frankrijk vormt, tot boven het oosten van Europa. Aan de westelijke flanken van het hogedrukgebied komt de wind bij ons in de zuidhoek terecht. Maxima rond 25 graden, ook op de stranden. De zomer laat zich maandag dus weer even goed zien. Er zit echter behoorlijk wat stroming in de atmosfeer. Een volgende oceaandepressie nadert snel. Op dinsdag wordt het plaatselijk in het binnenland bijna 30 graden, maar in de loop van de dag volgen alweer een paar regen- en onweersbuien die afkoeling inluiden voor de rest van de week.