Kennis achter de tolmuur 2

In aanvulling op het artikel: in Nederland hebben de universiteiten, KNAW, NWO en een aantal onderzoeksinstuten (o.a. RIVM) zogenaamde repositories ingericht waarin hun publicaties full text, openbaar beschikbaar zijn. De portal NARCIS (van de KNAW), bereikbaar via www.narcis.info, geeft toegang tot al deze repositories. Momenteel bevat NARCIS ruim 183.000 full-textpublicaties. Een apart onderdeel wordt gevormd door de Nationale Proefschriftensite, waarin ruim 23.000 open-accesspublicaties zijn opgenomen. Daarnaast bevat NARCIS informatie over ruim 10.000 wetenschappelijke experts (deels met foto), ruim 7.800 hoogleraren en UHD`s, onderzoeksprojecten en onderzoeksinstituten. In NARCIS zijn tevens de datasets van DANS (Data Archiving and Networked Services) opgenomen. Dit zijn datasets op het gebied van de alfa- en gammawetenschappen. Door een RSS-feed is het mogelijk om op de hoogte blijven van de nieuwste (open access) publicaties, datasets en het nieuwste onderzoek op het interessegebied van de gebruiker. De inhoud van NARCIS komt tot stand in samenwerking met de universiteiten, NWO en andere wetenschappelijke instellingen in Nederland.

Wetenschapsbijlage 01-08-09