'Ik ben een jonge moeder'

Anita Blokziel met gezin. Persbureau Peter Smulders Smulders, Peter

Op 56-jarige leeftijd ging Anita Blokziel naar Rome om bij de beroemde dokter Severino Antinori een ivf-behandeling te ondergaan. In Nederland was dit niet mogelijk omdat hier een leeftijdsgrens van veertig jaar geldt. Het nieuws stond in alle kranten en Blokziel werd een bekende van de roddelpers.

Donalda is nu 16, u bent 72.

„Ik voelde mij zestien jaar geleden een jonge moeder en dat voel ik nog zo. Nog nooit heeft iemand mij voor oma aangezien.”

Is het lichamelijk niet vermoeiend?

„Vermoeiend? Waar slaat dat op? Iedereen zei toen op de televisie: als ze straks 70 is kan ze zo’n puber niet aan. Nou, ik kan er wel vier aan. Het kind is het minste dat ik doe. Ik werk nog. Dacht je dat ik van een AOW’tje een kind van zestien kan onderhouden? Ik help mensen, schrijf dat maar op.

„Ik moet wel zeggen: ik ben mijn leeftijd niet. Ik heb een enorme power. Afgelopen zaterdag stond ik om half drie ’s nachts op een industrieterrein, daar was weer iets te doen. Dan haal ik even vier dametjes op. Donalda weet dat ze maar hoeft te knippen en haar moeder staat klaar.”

Hoe gaat het met haar?

„Supergoed. Ze zit nu in de vijfde klas van de HBS. Later gaat ze advocatuur studeren. Ze wil al heel lang advocaat of kinderrechter worden.”

Hoe ziet u de toekomst?

„Uitstekend. Ik zeg Donalda altijd: je moeder wordt 100, 103. Die rust wil ik haar geven. Dat hebben helderzienden me ook altijd voorspeld: jij wordt honderd.” MS