IAEA: Teheran vertraagt verrijken uranium

Iran heeft de feitelijke productie van laagverrijkt uranium iets ingeperkt en enkele verzoeken om betere controle ingewilligd maar het heeft nog steeds bepaalde kwesties niet opgehelderd die een geheim nucleair wapenprogramma suggereren.

Dat heeft het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA), de nucleaire waakhond van de Verenigde Naties, gisteren gemeld in een nieuw rapport. Het rapport zal 2 september op tafel liggen bij overleg van de P5+1, de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad en Duitsland, over mogelijke nieuwe, zwaardere sancties tegen de islamitische republiek. De Amerikaanse president Obama heeft Iran uitgenodigd met de P5+1 te komen praten, maar Teheran heeft nog steeds niet officieel gereageerd.

Met name het Westen verdenkt Iran van een programma om kernwapens te ontwikkelen. Teheran ontkent dat met kracht. De VN-Veiligheidsraad heeft twee jaar geleden geëist dat Iran het verrijken van uranium staakt, dat onderdeel kan zijn van een wapenprogramma. Teheran weigert dat omdat het nucleaire Non-proliferatieverdrag verrijkingsactiviteit niet verbiedt.

Het is nu al duidelijk dat de gebaren van coöperatie van Iran het de westerse partners moeilijker zal maken Rusland en China tot instemming met nieuwe sancties te bewegen. Deze twee landen lieten zich bij eerdere sanctierondes al met de grootste moeite vermurwen tot medewerking.

Volgens het rapport heeft Iran het aantal centrifuges met 1.000 uitgebreid tot ruim 8.000, maar draaien er minder dan ten tijde van het vorige rapport. Waarom, is niet duidelijk. Gespeculeerd wordt dat de huidige politieke onrust in Teheran een rol speelt of dat bestaande sancties Iran beginnen parten te spelen.

De Iraanse IAEA-ambassadeur, Ali Asghar Soltanieh, reageerde woedend op het verwijt dat Iran de vragen naar onder andere vermeend onderzoek naar nucleaire wapens nog steeds niet heeft beantwoord. „Al die dingen zijn verzinsels”, zei hij.

President Obama heeft geen formele tijdlimiet gesteld voor een Iraans antwoord op zijn uitnodiging voor overleg, maar van diverse kanten is gezegd dat hij in september wil weten of Iran komt praten. Zo niet, dan zou het Westen denken aan sancties op olie-gebied.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Bernard Kouchner, zei gisteren dat de Europese Unie eigen, „krachtiger, dwingender” sancties zou moeten toepassen als China en Rusland niet met VN-sancties willen meewerken. Hij voegde daaraan toe dat de EU-partners die sancties ook moeten toepassen, wat nu volgens hem niet altijd het geval is. (Reuters, AFP, AP)