film

Guess Who’s Coming to Dinner. Charmante komedie houdt ouderwets pleidooi voor tolerantie. Spencer Tracy en Katharine Hepburn moeten slikken als dochterlief met zwarte Sidney Poitier komt aanzetten. Oscar voor Hepburn, Tracy overleed enkele weken na de opnamen. De nu 82-jarige Poitier ontving twee weken geleden de prestigieuze Presidential Medal of Freedom. (Stanley Kramer, 1967, VS), BBC 2, 14.15-16.00u. Guess Who's Coming To Dinner? (1967) Pers: Katharine Hepburn, Spencer Tracy, Katharine Houghton, Sidney Poitier Dir: Stanley Kramer Ref: GUE003BB Photo Credit: [ Columbia / The Kobal Collection ] Editorial use only related to cinema, television and personalities. Not for cover use, advertising or fictional works without specific prior agreement The Picture Desk

Whale Rider (Niki Caro, 2002, Nieuw-Zeeland). Publiekslieveling van het Rotterdamse filmfestival van 2003 is een mild exotisch sprookje over meisje dat uitverkoren lijkt te zijn om leiding te gaan geven aan haar Maori-gemeenschap. Maar opa vindt dat alleen mannen dat kunnen. Ned.3, 15.30-17.05u.

Dirty Dancing (Emile Ardolino, 1987, VS). Voor een grijpstuiver vervaardigde tienermusical werd onverwacht kassucces, ook dankzij megahit The Time of Your Life. In de zomer van 1963 verliest bleu meisje van goede komaf (Jennifer Grey) haar onschuld dankzij onderricht in de dirty mambo door paria Patrick Swayze. RTL5, 18.10-20.00u.

Becoming Jane (Julien Jerrold, 2007, Engeland). De drama’s uit haar boeken komen als een boemerang terug in deze middelmatige biopic over Jane Austen (Anne Hathaway). Met James McAvoy als onbereikbare liefde. BBC1, 21.00-22.55u.