Ex-communist kan president Moldavië worden

De vier pro-Europese partijen in Moldavië die bij de verkiezingen in juli de heersende communisten een nederlaag bezorgden, hebben de ex-communist en voorzitter van de Democratische Partij (DP) Marian Loepoe voorgedragen als enige presidentskandidaat. Loepoe heeft wel nog de steun van enkele communistische parlementsleden nodig om verkozen te worden.

Moldavië, het armste land van Europa, verkeert al maanden in een politieke impasse. Begin april wonnen de communisten de verkiezingen. Maar na straatprotest wegens vermeende fraude, waarbij ten minste één dode viel, trok Moldavië eind juli opnieuw naar de stembus. Deze keer verloren de communisten hun meerderheid aan vier pro-Europese partijen.

Gisteren kwam het parlement voor het eerst sinds de verkiezingen bijeen. De Communistische Partij van huidig president Vladimir Voronin verliet al snel de zitting. De nieuwe coalitie stelde Vlad Filat van de Liberaal-Democratische Partij voor als nieuwe premier, Mihaï Ghimpu van de Liberale Partij werd voorzitter van het parlement.

De pro-westerse coalitie krijgt de steun van 53 van de 101 parlementsleden. Maar voor het aanwijzen van een president is de steun van 61 parlementariërs nodig. Als Loepoe verkozen wil worden, heeft de dissident uit de Communistische Partij dus zeker acht stemmen nodig van oud-partijgenoten. Loepoe was tot voor kort premier namens de partij van Voronin. De DP en de communisten hebben samen wel 61 zetels.

Volgens sommigen stichtte Loepoe zijn eigen partij omdat hij voor het presidentschap door Voronin werd gepasseerd. Anderen vrezen dat hij een Trojaans paard is: een opzetje van Voronin om de kiezers te misleiden en zo greep op de macht te behouden.

Als er geen nieuwe president wordt gekozen, blijft Voronin aan de macht. Op 2 september komt het parlement opnieuw bijeen. (AFP, Reuters)