Eenzaam ei

Eenzaam ei. Ei van een valk. Valkenei

Begin 2005 liet een slechtvalk (Falco peregrinus) lange witte poepstrepen achter op het oranje Nationale Nederlanden logo van gebouw Delftse Poort. Daarna volgden waarnemingen van onze zeldzaamste en krachtigste valk rond de Maasbruggen. Het wegdek van de Willemsbrug lag soms bezaaid met prooiresten, vooral veel stadsduivenkluifjes, maar ook lijsterkoppen en meeuwenkarkassen. Broeden deed de slechtvalk al op Rotterdams grondgebied: op de energiecentrale van de Maasvlakte en bij Shell-Pernis. Een permanente vestiging in het stadscentrum was een kwestie van tijd. Hoge bouwwerken genoeg.

Dit voorjaar was het zover. Op de Koningshavenbrug, beter bekend als De Hef, werd een rituele prooioverdracht waargenomen – gedrag dat wijst op een vaste nestplek. Ecologen van bureau Stadsnatuur Rotterdam beklommen de ruim zestig meter hoge spoorwegbrug en vonden één onmiskenbaar slechtvalkenei dat onbeheerd en onbeschut op een kale stalen plaat lag. Bij controle, in juli, werden wel prooiresten en ontlasting gevonden, maar bleek dat er geen slechtvalkenjongen op de Hef zijn grootgebracht. Het losse ei zal wel naar beneden gerold zijn. Om een volgende nestelpoging in goede banen te leiden, wordt nu een nestkast getimmerd.