Drie van vier clubs treffen Roemenen

Van de vier Nederlandse clubs die zich deze week hebben geplaatst voor de Europa League, spelen er drie in hun groep tegen een club uit Roemenië. FC Twente treft Steaua Boekarest, Ajax komt uit tegen Timisoara en PSV lootte gisteren voor de groepsfase onder meer CFR Cluj.

Ajax speelt in groep A ook tegen Anderlecht, uit België, en het Kroatische Dinamo Zagreb. De ploeg van coach Martin Jol bereikte de groepsfase van het bekertoernooi door in de kwalificatieronde af te rekenen met Slovan Bratislava uit Slowakije (5-0 en 2-1).

Anderlecht, met oud-Ajacied Mbark Boussoufa, werd in de laatste voorronde van de Champions League met grote cijfers verslagen door Olympique Lyon. Zagreb speelde vorig jaar in de UEFA Cup nog tegen NEC. Timisoara rekende in de voorronde van de Champions League verrassend af met Sjaktar Donetsk, de winnaar van de UEFA Cup. In de kwalificatieronde werd de ploeg echter uitgeschakeld door VfB Stuttgart.

PSV ontmoet in groep K behalve CFR Cluj de Deense landskampioen FC Kopenhagen, met oud-Ajacied Jesper Gronkjaer, en het Tsjechische Sparta Praag. De ploeg van trainer Fred Rutten bereikte de groepsfase door in de voorronden af te rekenen met Cherno More (Bulgarije) en Bnei Yehuda (Israël).

FC Twente werd in groep H behalve aan Steaua gekoppeld aan Fenerbahçe, de Turkse club van coach Frank Rijkaard, en de Moldavische club FC Sheriff. FC Twente plaatste zich voor de groepsfase door FK Karabach uit Azerbajdzjan uit te schakelen. Twente verloor zelf eerder in de derde voorronde van de Champions League van Sporting uit Portugal.

SC Heerenveen, dat de groepsfase bereikte ten koste van het Griekse PAOK, moet het opnemen in groep D tegen Sporting Portugal en Hertha BSC uit Duitsland. De Portugese club rekende eerder in de derde voorronde van de Champions League af met FC Twente, maar moest in de kwalificatieronde vervolgens buigen voor Fiorentina. De derde tegenstander komt uit Letland, FK Ventspils. (ANP)