Draadloze audiosystemen van Sonos en Linksys

Met een flinke digitale muziekverzameling en een draadloos audiosysteem kan  iedereen dj spelen, overal in huis. Als het goed is. Een test van twee systemen van Sonos en Linksys, bedrijven die allebei een complete ‘familie’ van audiosystemen verkopen.

wireless-audio
Als dit een reclamefilmpje zou zijn, dan zou er nu een hip gezelschap door de woonkamer dansen, terwijl de huiseigenaar de ene na de andere megahit nonchalant uit zijn draadloze audiocontroller tovert. Een soulklassieker? Een vergeten dancehit uit de nineties? Los gaan op de nieuwe single van Muse? U roept, wij draaien.

Maar de praktijk van alledag bestaat uit dichtgemetselde computers, verdwenen ip-adressen, wispelturige KPN-modems, vergeten wachtwoorden en versleutelde muziekbestanden: welkom in de wereld van draadloze digitale media.
Het idee van een audiosysteem via het netwerk is simpel. De computer staat vol audiobestanden, gekocht of gekopieerd. Met een draadloos apparaatje, gekoppeld aan het draadloze thuisnetwerk kun je die vanaf de harde schijf naar de hifi-set in de huiskamer streamen. De bestanden worden in feite op afstand afgespeeld – de computer moet dus aan blijven staan.  Voeg daarbij een handige controller om door de muziekverzameling te wandelen en het feest kan beginnen. Streaming oplossingen

apple_tv
Wie een willekeurige elektronicazaak binnenloopt, verliest al snel het overzicht over alle draadloze mediaoplossingen. De meeste streaming-apparaten zijn in eerste instantie bedoeld voor de weergave van videobestanden op de tv. Dat is leuk, maar voor een muziekliefhebber pur sang niet handig. Je wilt immers niet eerst de tv aanzetten om een liedje te selecteren en te beluisteren. Dat geldt ook voor spelcomputers als de Sony PlayStation 3 en Microsoft Xbox 360, of een Apple TV. Voor de Apple TV is overigens wel software verkrijgbaar die een iPhone of iPod Touch in een luxe draadloze afstandsbediening verandert. Het voordeel van een Apple TV is dat er een harde schijf inzit die automatisch synchroniseert met de computer. De pc hoeft dus niet aan te staan om muziek af te spelen. Het nadeel is dat Apple een beperkt aantal geluidsbestanden ondersteunt en dat playlists in iTunes niet zo flexibel zijn.
logitech_squeezebox_duet_fVeel moderne stereoapparatuur is ook al voorzien van een netwerkaansluiting om internetradio af te spelen of muziek van de pc of een usb-stick te streamen. Het is echter niet eenvoudig om met een traditionele afstandsbediening en een up/down-knop door een lijst van tienduizenden liedjes te scrollen.
Sterker nog, het is juist de afstandsbediening die bepaalt wat een handig draadloos muzieksysteem is. Dat bleek vorig jaar, toen de Logitech Squeezebox Duet (350 euro) op de markt verscheen. Dat is een combinatie van een klein draadloos kastje dat de verbinding met de hifiset verzorgt, gekoppeld aan een afstandsbediening met wifi, scrollwiel en een klein lcd-scherm. Lovende recensies alom. Want Logitech had een voordelige concurrent gemaakt van het Sonos muzieksysteem, de Rolls Royce onder de draadloze audiosystemen. Logitechs systeem werkt zowel op de Mac als op een Windows pc.

Sonos Multi-Room Music System

sonos_family_straight
Sonos is gespecialiseerd in multiroom audio, waardoor geluid in meerdere kamers op hetzelfde moment te horen is. Of net andersom: je kunt in de keuken een ander liedje afspelen dan in de woonkamer. De Sonos Bundle (999 euro) bestaat uit twee witte streaming apparaten – waarvan één met ingebouwde versterker – en een controller met aanraakscherm. De optionele Sonos Bridge (99 euro) maakt het systeem geheel draadloos.

Alle internetstations en muziekbestanden zijn snel te vinden dankzij de slimme zoekfunctie en een toetsenbordje à la iPhone.  Er is ook software te krijgen die een gewone iPhone in een Sonos-controller verandert (zoek op Sonos in de app Store). Het Sonos-systeem  is eenvoudig te installeren op Windows en Mac OS X. Er moest nog wel wat gesleuteld worden aan het KPN-modem dat bij de test gebruikt werd, maar het systeem was in mum van tijd aan de praat.

Sonos maakt gebruik van een eigen netwerk, dat in feite los staat van het eigen draadloze netwerk. Dat komt de stabiliteit van het signaal ten goede. Een beetje grasduinen door de muziekverzameling werkt vlot, zelfs met twee controllers tegelijk kun je nummers toevoegen aan een gezamenlijke playlist. Vanaf een controller zijn de verschillende ‘rooms’ in het systeem aan te sturen.

Getest: Sonos afstandsbediening CR200, de draadloze mediaspelers ZP90  en ZP120 (met versterker).  Deze combinatie kost zonder losse Sonos-luidsprekers 999 euro. De Sonos Bridge kost 99 euro.
meer op sonos.com

Linksys Wireless Home Audio

Linksys Audio 
linksys_audio

Linksys verkoopt sinds deze zomer het Linksys Wireless Home Audio systeem. Linksys stuurde bijna net zo’n bundel op als Sonos: twee streaming apparaten, waarvan één met versterker. Reken op een gecombineerde prijs van zo’n 1.000 euro, zonder extra’s als losse speakers of een iPod-dock (die niet geheel compatibel is met een iPhone). Er is ook nog een Conductor à 699 euro te koop, waarbij  luidsprekers en een cd-speler ingebouwd zijn.
In plaats van een elegant zilveren controller zoals Sonos die levert, koos Linksys voor zijn draadloze afstandsbediening de vorm van een loodzware baksteen. De Linksys controller (ook aanraakbediening) kan niet communiceren met de andere Linksys apparatuur. Zelfs na updates, veel geduld,
en uiteindelijk gevloek en getier blijft de controller weigeren om met zijn draadloze Linksys broertjes of de Windows-computer te werken. Wel kun je browsen door een externe bron (iPod) maar afspelen vanaf de draadloze werkt niet.  De andere streaming apparaten zien elkaar wel.

De geluidskwaliteit van het Linksys multiroomsysteem is onder meer dankzij digitale aansluitingen prima, maar aan het povere gebruiksgemak is te merken dat het om een eerste-generatieproduct gaat.  De moeizame installatieprocedure wordt binnenkort aangepast, laat Linksys in een reactie weten. Het is een wijze les voor muziekliefhebbers die draadloos willen gaan: houd er rekening mee dat installatie meer tijd vergt dan het openen en sluiten van een cd-laatje.

Maar is de boel eenmaal aan de praat, dan biedt een draadloos audiosysteem behalve snelle toegang tot de eigen muziekverzameling ook een verslavende hoeveelheid webradio, podcasts en onlinemuziekdiensten.

Getest:  Linksys Director DMC 250, draadloze mediaontvanger met ingebouwde versterker (450 euro). Linksys draadloze afstandsbediening met aanraakbediening (350 euro) en streaming player DMP100 (299 euro). Meer bij Linksys.