De lezer schrijft over ghb en ‘dubbele’ kopij

Officiële foto, alleen deze gebruiken. Birgit Donker Hoofdredacteur Nederland, Rotterdam, 27-08-08 Birgit Donker. (Hoofdredacteur) © Foto Merlin Daleman Daleman, Merlin

Er is een dramatische stijging van het aantal ghb-verslaafden. Voor hen moet de ambulance vaak uitrukken, schrijft de krant (21 augustus). Na de opsomming kwalijke bijwerkingen wordt ook nog eens een receptuur gegeven van dit ‘geile hemelse bronwater’. Absoluut onverantwoord in een maatschappij vol labiele individuen, die hiermee zeker zullen gaan experimenteren.

T.Hommes-Wardenier

Ede

Wij hebben een abonnement op nrc.next en een weekendabonnement op NRC Handelsblad (vrijdag en zaterdag). Next is goed – to the point en knapperig. NRC Handelsblad heeft op vrijdag een goed Cultureel Supplement. Nu zien wij echter steeds vaker zowel bij ochtendblad next als avondblad NRC op dezelfde dag of de dag erna dezelfde artikelen terugkomen. Jammer.

Lisette van de Loo

Rhenen

De krant antwoordt

De bezorgdheid van de lezer over labiele ‘doe-het-zelvers’ die de zeer problematische drug gammahydroxyboterzuur (ghb) zouden willen maken, is begrijpelijk. Een belangrijke redenen om dit artikel nu te publiceren was echter juist om het relatieve gemak duidelijk te maken waarmee de ingrediënten van ghb verkrijgbaar zijn – als ze al niet gewoon in talloze keukenkastjes staan.

Dat kunnen we alleen op een verantwoordelijke manier doen als we niet te veel details verstrekken. Dat doen we evenmin als het gaat om beschrijvingen van boobytraps of bermbommen, computerfraude of terreurwapens, zoals gifgas, dat een aantal keer door relatieve amateurs is vervaardigd én gebruikt.

We beschrijven ze wel, maar zó dat we de lezer een globaal idee geven, geen gebruiksaanwijzing. Overigens in de ontnuchterende wetenschap dat de precieze informatie meestal met een paar muisklikken via het internet kan worden ontsloten, of te vinden is in publicaties als het beruchte The Anarchist Cookbook. Over ghb hoeven we in dit opzicht even weinig illusies te koesteren.

In dit geval konden we er niet omheen de belangrijkste ingrediënten te noemen. Ze weglaten zou de belangrijkste claim van het stuk – hun alledaagsheid en beschikbaarheid, die aan dat hoge aantal ambulanceritten bijdragen – naar ons idee te ver verzwakken.

nrc.next is in 2006 gestart om lezers te bereiken van de zogeheten multimediageneratie, die geen betaalde krant lazen. De krant wordt gemaakt door dezelfde redacteuren die NRC Handelsblad maken. Zo heeft het kleinere next toch de expertise van bijvoorbeeld een kunstredactie, een wetenschapsredactie en het uitgebreide netwerk van buitenlandse correspondenten die ook de ‘middagkrant’ bedienen.

De eindredactie van next maakt wel eigen afwegingen, zet accenten, zowel inhoudelijk als in de vormgeving. Het dagelijkse ‘coververhaal’ en de columnisten zijn daarvan maar een voorbeeld. En natuurlijk wordt een groot aantal stukken speciaal voor nrc.next geschreven. Maar ongeveer de helft van de artikelen in nrc.next is eerder verschenen in NRC Handelsblad of zal – bewerkt en geactualiseerd – alsnog in die krant verschijnen. Omgekeerd geldt dat ook tot op zekere hoogte. Het kan dus voorkomen dat de lezer een stuk uit het Cultureel Supplement in een andere gedaante nog eens tegenkomt in next.

Overigens plaatsen we geen stukken uit de zaterdageditie van NRC Handelsblad in next (en omgekeerd), om next-lezers met een zogeheten plus-abonnement (next door de week plus de zaterdageditie van NRC Handelsblad) tegemoet te komen.

Birgit Donker

Hoofdredacteur

Reacties: nrc.nl/lezerschrijft

Nieuwe kwesties, voorzien van naam en woonplaats, naar lezerschrijft@nrc.nl