Dansen op het draadloze thuisnetwerk

Men neme: een digitale muziekverzameling en een draadloos audiosysteem. Nu kan iedereen dj spelen, overal in huis. Als het goed is.

Sonos Multi-Room Music System
Sonos Multi-Room Music System

Oh yeah! Als dit een reclamefilmpje zou zijn, dan zou er nu een hip gezelschap door de woonkamer dansen, terwijl de huiseigenaar de ene na de andere megahit nonchalant uit zijn draadloze audiocontroller tovert. Een soulklassieker? Een vergeten dancehit uit de nineties? Los gaan op de nieuwe single van Muse? U roept, wij draaien.

Maar dit is de praktijk van alledag. En die bestaat uit dichtgemetselde computers, verdwenen ip-adressen, wispelturige KPN-modems, vergeten wachtwoorden en versleutelde muziekbestanden: welkom in de wereld van draadloze digitale media.

Het idee van een audiosysteem via het netwerk is simpel. De computer staat vol audiobestanden, gekocht of gekopieerd. Met een draadloos apparaatje, gekoppeld aan het draadloze thuisnetwerk kun je die vanaf de harde schijf naar de hifi-set in de huiskamer streamen. De bestanden worden in feite op afstand afgespeeld – de computer moet dus aan blijven staan. Voeg daarbij een handige controller om door de muziekverzameling te wandelen en het feest kan beginnen.

Wie een willekeurige elektronicazaak binnenloopt, verliest al snel het overzicht over alle draadloze mediaoplossingen. De meeste streaming-apparaten zijn in eerste instantie bedoeld voor de weergave van videobestanden op de tv. Dat is leuk, maar voor een muziekliefhebber pur sang niet handig. Je wilt immers niet eerst de tv aanzetten om een liedje te selecteren en te beluisteren. Dat geldt ook voor spelcomputers als de PlayStation 3 en Xbox 360, of een Apple TV. Voor de Apple TV is overigens wel software verkrijgbaar die een iPhone of iPod Touch in een luxe draadloze afstandsbediening verandert.

Veel stereoapparatuur is al voorzien van een netwerkaansluiting om internetradio af te spelen of muziek van de pc of een usb-stick te streamen. Het is echter niet eenvoudig om met een traditionele afstandsbediening en een up/down-knop door een lijst van tienduizenden liedjes te scrollen.

Sterker nog, het is juist de afstandsbediening die bepaalt wat een handig draadloos muzieksysteem is. Dat bleek vorig jaar, toen de Logitech Squeezebox Duet (350 euro) op de markt verscheen. Dat is een combinatie van een klein draadloos kastje dat de verbinding met de hifiset verzorgt, gekoppeld aan een afstandsbediening met wifi, scrollwiel en een klein lcd-scherm. Lovende recensies alom. Want Logitech had een voordelige concurrent gemaakt van het Sonos muzieksysteem, de Rolls Royce onder de draadloze audiosystemen.

Sonos is gespecialiseerd in multiroom audio, waardoor geluid in meerdere kamers op hetzelfde moment te horen is. Of net andersom: je kunt in de keuken een ander liedje afspelen dan in de woonkamer. De Sonos Bundle (999 euro) bestaat uit twee witte streaming apparaten – waarvan één met ingebouwde versterker – en een controller met aanraakscherm. De optionele Sonos Bridge (99 euro) maakt het systeem draadloos. Alle internetstations en muziekbestanden zijn snel te vinden dankzij de slimme zoekfunctie en een toetsenbordje à la iPhone. Er is ook software die een gewone iPhone in een Sonos-controller verandert. Het Sonos-systeem is eenvoudig te installeren op Windows en Mac OS X. Er moest nog wel wat gesleuteld worden aan het KPN-modem dat bij de test gebruikt werd.

Dat was echter een kleine moeite vergeleken met de installatie van het Linksys Wireless Home Audio systeem. Ook Linksys stuurde een bundel op: twee streaming apparaten, waarvan één met versterker. Reken op een gecombineerde prijs van zo’n 1.000 euro, zonder extra’s als losse speakers of een iPod-dock.

In plaats van een elegant zilveren controller zoals Sonos die levert, koos Linksys voor zijn draadloze afstandsbediening de vorm van een loodzware baksteen. De Linksys controller (ook aanraakbediening) kan niet communiceren met de andere Linksys apparatuur. Zelfs na updates, veel geduld, en uiteindelijk gevloek en getier blijft de controller weigeren om met zijn draadloze Linksys broertjes of de Windows-computer te werken. De geluidskwaliteit van dit multiroomsysteem is prima, maar aan het povere gebruiksgemak is te merken dat het om een eerste-generatieproduct gaat.

Muziekliefhebbers die draadloos willen gaan: houd er rekening mee dat installatie meer tijd vergt dan het openen en sluiten van een cd-laatje. Maar is de boel eenmaal aan de praat, dan biedt een draadloos audiosysteem behalve snelle toegang tot de eigen muziekverzameling ook een verslavende hoeveelheid webradio, podcasts en onlinemuziekdiensten.

Meer over draadloze audiosystemen op nrc.nl/hebben