Chinese markt biedt grote kansen

Chinese aandelen worden verhandeld tegen de scherpste korting in de wereld, na de vrij val met 16 procent van de toonaangevende beursindex van het land.

Bedrijven die voorkomen op de Chinese Shanghai Composite Index worden 13 procent lager verhandeld dan de gezamenlijke koersverwachtingen van de analisten, de grootste kloof op één van ’s werelds grootste tien markten.

De index steeg de afgelopen dagen met 5,8 procent. Dat terwijl premier Wen Jiabao heeft gezegd dat het economisch herstel nog niet stabiel is, de topman van China Construction Bank waarschuwt voor zeepbellen en beleidsmakers bedrijfstakken als staal en cement hebben geadviseerd de overcapaciteit in te perken.

Victoria Mio van Robeco Hong Kong kocht Chinese aandelen die „onredelijk waren gestraft” tijdens de aandelenuitverkoop. Barton Biggs van Traxis Partners zegt dat de markt op het punt staat op te veren omdat de beleidsmakers de economische stimuleringsmaatregelen op hun plek zullen houden. Morgan Stanley voorspelde dat de koersen in twaalf maanden met 36 procent kunnen stijgen omdat de winsten sneller stijgen dan in de rest van de wereld.

„De markt heeft overgereageerd,” zegt Mio, een portefeuillebeheerder bij Robeco, dat vanaf december wereldwijd 158 miljard dollar onder zijn hoede had. „De recente daling is zeer gezond. Zij jaagt de speculanten weg.”

De Shanghai Composite daalde aan het einde van de dag 2,9 procent naar 2,860.69. De index daalde voor de vierde achtereenvolgende week.

De inzinking van deze maand maakte een einde aan een rally die de Shanghai Composite met 103 procent had laten stijgen na een dieptepunt in november, op grond van de verwachting dat het stimuleringsprogramma van 4 biljoen yuan (410 miljard euro) van de overheid en een recordbedrag aan nieuwe leningen ervoor zullen zorgen dat de economie dit jaar met zeker 8 procent zal groeien.

Industrial & Commercial Bank of China, ’s werelds grootste bank qua marktwaarde, wordt op 33 procent beneden de gemiddelde koersverwachtingen van de analisten verhandeld. De koers van het in Shanghai gevestigde Baoshan Iron & Steel, China’s grootste staalproducent, zou volgens het gemiddelde van 15 koersverwachtingen met 32 procent kunnen klimmen. Goldman Sachs, dat zijn voorspellingen deze maand bijstelde, verwacht dat de koers ruim zal verdubbelen.

China Railway Construction, de bouwer van meer dan de helft van het spoorwegnet van het land, wordt op 31 procent beneden de koersverwachtingen van analisten verhandeld. De winst per aandeel van het in Peking gevestigde bedrijf kan dit jaar met 47 procent stijgen en met 34 procent in 2010, aldus de verwachtingen van analisten.

De koersen van Industrial & Commercial Bank, Baoshan Iron & Steel en China Railway Construction zijn deze maand minimaal met 12 procent gedaald, doordat de zorgen toenamen dat de Chinese regering de investeringen en nieuwe kredieten aan banden wil leggen, zodat het tempo van het economische herstel wordt vertraagd en speculanten die geld hebben geleend voor de aankoop van aandelen uit de markt worden gedrukt. Beleggers van het Chinese vasteland hebben dit jaar zo’n 11,3 miljoen nieuwe aandelenrekeningen geopend, 6 procent meer dan in dezelfde periode in 2008, volgens gegevens van het vereffeningskantoor van het land.

De winst van de Shanghai Composite sinds 4 november, de grootste van één van de toonaangevende beursindexen van de wereld, bracht zijn waardering op 31 maal de gerapporteerde winst over de afgelopen twaalf maanden. De MSCI Emerging Markets Index, een graadmeter voor 22 landen, wordt verhandeld op 18 maal de winst.

De aandelenkoersen in China en op de opkomende markten van Azië zijn te ver en te snel geklommen tegen de achtergrond van de voorspellingen over een zwak mondiaal economisch herstel, aldus Christian Gattiker van Julius Baer & Co. De kans op een W-vormige recessie neemt toe door de risico’s die zijn verbonden aan de beëindiging van de mondiale monetaire en fiscale stimuleringsmaatregelen, zei Nouriel Roubini, de hoogleraar van New York University die de financiële crisis voorspelde, deze week.

„De hele zaak is enigszins oververhit,” zegt Gattiker, hoofd onderzoek en strategie bij Julius Baer, die toeziet op ongeveer 131 miljard dollar en zijn bezittingen in de Aziatische ontwikkelingslanden heeft verminderd om aandelen te kunnen kopen op markten (waaronder Japan) die dit jaar bij de mondiale aandelenrally zijn achtergebleven.

Guo Shuqing, topman van China Construction Bank, zei deze week dat overtollig geld in het bankstelsel had geleid tot zeepbellen op de kapitaalmarkten. De in Peking gevestigde bank is de op één na grootste kredietverschaffer van China.

De index wordt nog steeds verhandeld op tweederde van de koers-winstverhouding van 52 op het hoogtepunt in oktober 2007, en de winsten groeien sneller dan in de ontwikkelingslanden als groep. Morgan Stanley schat dat de winsten in China dit jaar met 15 procent zullen toenemen en met 20 procent in 2010, tegen een daling van 15 procent op de MSCI Emerging Markets Index.

Chinese aandelenfondsen haalden in de week tot 26 augustus 480 miljoen dollar op, waardoor ze zich herstelden van hun slechtste week sinds het eerste kwartaal van 2008, nu beleggers hogere exporten naar de ontwikkelde landen verwachten.

Leuthold Weeden Capital Management, dat in China belegt via in Hong Kong genoteerde aandelenfondsen, mutual funds en exchange-traded funds, heeft 11 procent (een record) van zijn geld in Chinese aandelen gestoken na zijn bezittingen in juni te hebben uitgebreid. De firma is niet van plan zijn beleggingen in China weer af te bouwen na de teruggang van de markt, aldus Eric Bjorgen, die helpt toezicht uit te oefenen op ongeveer 3,6 miljard dollar bij het in Minneapolis gevestigde Leuthold.

„We zien daar grote kansen, en het is een markt waarvan we verwachten dat hij het op de middellange en langere termijn relatief beter zal doen,” zegt Bjorgen. „We zijn optimistisch.” (Bloomberg)