Bij de voorplaat

Bij de voorplaat Jop de Vrieze Als een mug dit ziet, heeft hij een probleem. Want de bruine vleermuis (Eptesicus fuscus) is verzot op insecten die boven het wateroppervlak dansen. Vissen vangen, zoals zijn verwant Pizonyx vivesi wel kan, doet hij niet. Zijn tanden gebruikt de grote bruine vleermuis (spanwijdte 33 cm) om het schild van kevers te kraken. En hij kan ook flink van zich afbijten wanneer mensen hem storen. Met deze in Noord-Amerika voorkomende vleermuis gaat het goed, mede dankzij zijn voorkeur voor stedelijke gebieden – hij woont graag in gebouwen. Over veel andere vleermuissoorten zijn kenners somberder, omdat die wel worden gehinderd door de mens. In het Journal of Applied Ecology wordt deze week de noodklok geluid voor ’s werelds grootste vleermuis: de vliegende hond (spanwijdte 150 cm) waarvan in Maleisië jaarlijks 22.000 stuks afgeschoten mogen worden. En dan is de illegale jacht nog niet meegeteld. Maleisiërs eten ze op, gebruiken ze om medicijnen te maken en zien het jagen als sport. In Nederland is het dit weekend de ‘Nacht van de Vleermuis’ (zie www.vleermuis.net ). Jop de Vrieze Linstead, Scott

Als een mug dit ziet, heeft hij een probleem. Want de bruine vleermuis (Eptesicus fuscus) is verzot op insecten die boven het wateroppervlak dansen. Vissen vangen, zoals zijn verwant Pizonyx vivesi wel kan, doet hij niet. Zijn tanden gebruikt de grote bruine vleermuis (spanwijdte 33 cm) om het schild van kevers te kraken. En hij kan ook flink van zich afbijten wanneer mensen hem storen. Met deze in Noord-Amerika voorkomende vleermuis gaat het goed, mede dankzij zijn voorkeur voor stedelijke gebieden – hij woont graag in gebouwen. Over veel andere vleermuissoorten zijn kenners somberder, omdat die wel worden gehinderd door de mens. In het Journal of Applied Ecology wordt deze week de noodklok geluid voor ’s werelds grootste vleermuis: de vliegende hond (spanwijdte 150 cm) waarvan in Maleisië jaarlijks 22.000 stuks afgeschoten mogen worden. En dan is de illegale jacht nog niet meegeteld. Maleisiërs eten ze op, gebruiken ze om medicijnen te maken en zien het jagen als sport. In Nederland is het dit weekend de ‘Nacht van de Vleermuis’ (zie www.vleermuis.net ). Jop de Vrieze