Apple: iPhones niet spontaan ontploft

Technologiebedrijf Apple ontkent dat er iPhones spontaan ontploft zijn. De Amerikaanse fabrikant van computers en gadgets reageerde gisteren op meldingen van enkele mobiele bellers, die hadden aangegeven dat hun iPhone zonder aanleiding geëxplodeerd was.

Apple introduceerde eind juni een nieuw type smartphone, de iPhone 3GS. Op het web circuleerden verhalen van circa tien iPhone-gebruikers, bij wie een oververhitte batterij voor problemen gezorgd zou hebben. Een man uit Frankrijk raakte daarbij licht gewond, aldus het Franse persbureau AFP. De betrokkene zou glas in zijn oog gekregen hebben toen het scherm van de iPhone barstte tijdens het typen van een sms-bericht. De telefoon had een sissend geluid gemaakt. Een gezin in het Britse Liverpool vertelde over een iPod Touch (mediaspeler afgeleid van de iPhone) die na een valpartij explodeerde. Gisteren meldde website Techcrunch.com dat er een Belgische gebruiker was wiens iPhone ‘geïmplodeerd’ was.

Apple onderzocht de meldingen op verzoek van Franse consumentenorganisaties. Ook de Europese Commissie had naar aanleiding van de verhalen over spontane ontploffingen de nieuwe iPhone op een lijst gezet voor nader onderzoek.

Lithium-ion batterijen, zoals die in de iPhone en iPod zitten, hebben in het verleden vaker voor problemen gezorgd, bijvoorbeeld bij laptops van Apple, Lenovo en Sony en ook de iPod Nano. De batterij in de iPhone en iPod Touch is niet door de consument zelf te vervangen. Volgens Apple zijn de betreffende telefoons echter niet stuk gegaan door een oververhitte batterij, maar door een „externe kracht die op het scherm was uitgeoefend.” Dat meldde de fabrikant gisteren aan de Franse minister van economische zaken, Hervé Novelli. Apple heeft enkele van de gedupeerde iPhonebezitters een nieuw toestel beloofd. Er zijn tot nu toe meer dan 26 miljoen iPhones en 200 miljoen iPods op de markt gebracht .