AEX eindigt positief, Wall Street daalt

De Amsterdamse effectenbeurs wist de dinsdag al even bereikte drempel van 300 punten aan het slot van de week vast te houden. De AEX-index van de 25 belangrijkste aandelenfondsen sloot gistermiddag op 300,2 punten, ruim 1 procent hoger dan het slot van donderdag.

Ook de Midkap-index van middelgrote fondsen en andere Europese beurzen hadden een positieve handelsdag. De Midkap steeg met 1,2 procent tot 460,14 punten. De belangrijkste graadmeter van de London Stock Exchange steeg 1,2 procent, de CAC-40 in Parijs en de DAX in Frankfurt wonnen respectievelijk 0,9 en 0,8 procent.

Ondanks dit optimisme vindt fondsmanager Corné van Zeijl van SNS Asset Management dat de relatief positieve cijfers over onder meer het sentiment over de stand van de Europese economie een nogal bescheiden reactie teweegbrachten. „De markt blijft voorzichtig”, zei Van Zeijl tegenover persbureau ANP. Onzekerheden van een half jaar geleden gelden nog steeds.”

Tot de grote winnaars behoorden technologiebedrijf Tomtom met een winst van ruim 7,2 procent, bank en verzekeraar ING met 3,1 procent en staalconcern Arcelor Mittal met 2,1 procent.

Anders dan in West-Europa waren Amerikaanse beleggers gisteren negatief gestemd. Een tegenvallend cijfer over het consumentenvertrouwen speelde de beurzen op Wall Street parten.

Vlak voor opening van de beurzen meldde het ministerie van Handel dat de Amerikanen in de maand juli 0,2 procent meer hebben uitgegeven. Dat was overeenkomstig de verwachtingen. Maar hun inkomsten bleven vrijwel onveranderd en dat viel tegen omdat op een stijging van 0,1 procent was gerekend.

Daar kwam bij dat volgens een peiling van de universiteit van Michigan het consumentenvertrouwen in augustus daalde tot het laagste niveau sinds vier maanden. De consument maakt zich zorgen over de hoge werkloosheid en zijn inkomen. „Wanneer de consument niet gaat uitgeven, krijgen we geen herstel van enige betekenis en beleggers beginnen het moe te worden dat de bestedingen niet terugkomen”, aldus een analist.

De Dow-Jonesindex van dertig belangrijke fondsen sloot op 9544,20 punten, een verlies van 0,4 procent. De breed samengestelde S&P 500-index verloor 0,2 procent en kwam uit op 1028,93 punten. Technologiebeurs Nasdaq wist vlak voor sluitingstijd toch nog een plusje te realiseren en sloot met een winst van 0,1 procent op 2028,77 punten.