Zes keer pasta op tafel

1. Pastasalade van café De Beurs, Utrecht, 15 euro2. Pasta alla napolitana van Bella Italia, Utrecht, 6 euro3. Pasta alla ghiottona van A Cucinella, Utrecht, 13,25 euro4.Spaghetti alla carbonara van Casa di David, Utrecht, 12 euro5. Pasta vongole & camberi van San Siro,Utrecht, 17,50 euro6. Pasta Sugo Funghi van Bigoli, Utrecht, 6 euro. Foto’s Rob Wetzer studentenserie, eten, pasta, Bella Italia, Utrecht, Pasta Alla Napolitana, Û6, foto: Rob Wetzer Wetzer, Rob

Pasta met spinazie en roomkaas, met kip en crème-fraîche, met balletjes in tomatensaus of gewoon met alleen ketchup – pasta is het populairste gerecht in studentenhuizen. Dat concludeert de website www.eetlijst.nl waarop studenten digitaal kunnen aangeven of ze mee-eten, koken, of boodschappen doen. Spaghetti staat volgens de site bij studenten op één, gevolgd door macaroni, nasi, pizza, boerenkool en friet. Studenten die samen koken en eten besteden gemiddeld 2,61 euro per persoon aan de maaltijd. Samen eten gebeurt in de meeste studentenhuizen. Ook worden er in een aantal huizen kerstdiners georganiseerd. Soms pas in januari, als iedereen weer terug is van de vakantie. Annemarie Trapman uit het IBB-complex in Utrecht: „We zijn dan allemaal gekleed in pak of jurk en eten een achtgangendiner met kaasplankje en port.”

Het voedingscentrum heeft een speciale studentenwebsite: www.studentenkeuken.nl. Hier kunnen studenten informatie opvragen over de basistechnieken die gebruikt worden bij koken en bakken. Ook worden er tips gegeven over de hygiëne in de keuken.

Volgens een woordvoerder van het voedingscentrum is pasta net zo gezond als aardappelen en rijst. „Er zitten koolhydraten in waar je energie van krijgt. Of het gerecht gezond is hangt vooral af van wat erbij wordt gegeten. Het is wel zo dat pasta moeilijker te combineren is met groenten dan bijvoorbeeld aardappelen.”

Cateraar Albron heeft meer dan honderd restaurants in verschillende universiteiten en hogescholen. Een aantal jaren geleden deed het bedrijf een onderzoek onder 10.000 studenten over hun lunchgewoontes. Hieruit bleek dat studenten die op kamers wonen gezonder lunchen dan hun studiegenootjes die nog thuis wonen.

Marjolein Kooyman

Op deze pagina’s werd twee weken lang het studentenleven in beeld gebracht. Dit is de laatste aflevering.