Weer lokale SP-politici die uit partij stappen

De Valkenburgse wethouder Jef Kleijnen en drie van de vier SP-raadsleden in het stadje stappen uit de partij. Ze beginnen de Progressieve Partij Groot Valkenburg.

Volgens SP’er Kleijnen bestond er onenigheid met Elke de Vries-Becker, het enige raadslid dat lid blijft van de partij. Zij is tevens Statenlid. Kleijnen: „Besturen betekent verantwoordelijkheid nemen. Dat maakte dat we wel eens in aanvaring kwamen met de landelijke partij. Zo waren wij voor de verkoop van Essent. Daarnaast stelde de partij allerlei eisen op het gebied van acties, congresgang en scholing die voor onze kleine afdeling onhaalbaar waren.”

De gemeentepolitiek in Valkenburg wordt van oudsher gedomineerd door lokale lijsten en personen. Het lukte Kleijnen om eind jaren 90 door te breken met de SP. „Maar”, zegt de laatste, „ik kom steeds meer mensen tegen die best voor mij actief willen worden, maar niet voor de SP.”

Ook elders in de SP heerst onrust. In Roermond stapte deze week een bestuurslid over naar een lokale lijst. De provinciale fractie in Provinciale Staten heeft al de derde fractievoorzitter sinds de verkiezingen. In Schiedam zegden dit voorjaar een wethouder en vier van de vijf raadsleden hun SP-lidmaatschap op.