Wat gebeurt er met je profiel als je dood bent?

Miljoenen mensen hebben een profiel op minstens één sociaal netwerk. Maar wat gebeurt daar eigenlijk mee wanneer iemand overlijdt, vraagt Rob van Veggel uit Amsterdam zich af. „Hoe weten die netwerken dat je dood bent? En kan je een soort testament laten opmaken?”

Wanneer iemands overlijden in het nieuws is, weten de media het profiel van de desbetreffende persoon snel te vinden. Soms met pijnlijke gevolgen. Het AD plaatste na de aanslag op Koninginnedag een Hyvesfoto van de verdachte op de voorpagina. Tenminste, dat dacht de krant. Het bleek om een andere man te gaan met dezelfde achternaam.

GeenStijl linkt in berichten over overleden soldaten vaak naar Hyvespagina’s. Defensie heeft vorig jaar een deal gesloten met de netwerksite. Met één telefoontje kan het profiel - als de familie dat tenminste wenst – worden verwijderd.

Als een profiel blijft bestaan, kan het fungeren als condoleanceregister, vertelt Hyves-baas Raymond Spanjar. „Dan voegen we desgewenst nog een tekst toe aan het profiel.” Het komt regelmatig voor dat Hyves berichten van nabestaanden krijgt. „We hebben acht miljoen Nederlandse profielen. Nu zijn onze leden gemiddeld wat jonger, dus bij 20 tot 30 procent van de sterfgevallen gaat het om een Hyver. Niet alle nabestaanden mailen, maar veel wel.”

Nabestaanden kunnen contact opnemen via het contactformulier en moeten een kopie meesturen van de overlijdensakte.

En dat testament? „Goed idee”, zegt Spanjar. „We hebben nog meer goede ideeën, dus wanneer we het uitvoeren weten we nog niet. Maar op den duur gaan we die optie zeker toevoegen.” Dan kan je als Hyver dus zelf beslissen hoe je digitaal verder leeft.

Andere mensen kunnen dat overigens ook voor je beslissen. Want op Respectance.nl kunnen gebruikers een digitaal eerbetoon oprichten voor iemand die overleden is. Op de voorpagina: de vermoorde crèche-eigenares uit Amsterdam en de jongen die zaterdag omkwam op het strandfeest in Hoek van Holland, maar ook mensen wiens dood níet werd opgemerkt door de rest van Nederland.

Ernst-Jan Pfauth