Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteit

EénVandaag. Verslag van de uitspraak van de kinderrechter die het ‘zeilmeisje’ Laura voorlopig twee maanden onder toezicht van Bureau Jeugdzorg stelt; de ouders behouden de voogdij. Verder aandacht voor twee series van de VPRO ter gelegenheid van het Charles Darwin-jaar waarin de route van het onderzoeksschip de Beagle opnieuw wordt bevaren met de clipper Stad Amsterdam. Charles Darwin deed tijdens zijn reis met de Beagle (1831-1836) zijn belangrijkste ontdekkingen. Maar de serie wordt ook een menselijke en avontuurlijke vertelling. Ned.1, 18.15-18.40u.

Netwerk. Netwerk peilt met Stand.tv de mening van de burgers in Nederland over de voorgenomen zeiltocht van Laura Dekkers. Ook aandacht voor de toegenomen wielergekte in Drenthe nu de start van de Ronde van Spanje aldaar dichterbij komt en de wielrenners arriveren. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova. Verslag van de laatste ontwikkelingen rond Laura Dekker. Verslag van de stemming in het IJslandse parlement over de voorwaarden waaronder het geld van de spaarders bij Icesave wordt terugbetaald aan Nederland en Engeland. Ook aandacht voor de rechtszaak over de Oranjefoto's van het Amerikaanse persbureau AP, met een reactie van de directie van het bureau. Ned.2, 22.15-22.40u.

praatprogramma

On air. Harm Edens ontvangt cabaretier Jan Jaap van der Wal die vertelt over zijn oudejaarsconference waar hij nu al mee bezig is, de Vlaamse programmamaker Paul Jambers vraagt aandacht voor zijn 600 pagina’s dikke autobiografie Ik heb het gedaan, undercoverjournalist Alberto Stegeman vertelt over zijn programma rondom gedupeerde reizigers, Red mijn Vakantie, en auteur Tomas Ross bekent dat hij al jaren is gefascineerd door het monster van Loch Ness. Muziek van de jazzformatie Matt Bianco. Ned.3, 19.30-20.22u.

CQC. Eerste aflevering van een praatprogramma waarin onder leiding van Beau van Erven Dorens op een ‘ontwapend brutale’ manier het nieuws wordt doorgenomen, waarna het in de studio van scherp commentaar wordt voorzien. Het format is ontwikkeld en Zuid-Amerika en al sinds jaren een groot succes in de Spaanstalige wereld. Veronica, 21.30-22.30u.

Knevel & Van den Brink. De advocaat van het zeilmeisje Laura Dekker, Peter de Lange, geeft zijn reactie op de uitspraak van de rechter. Verder reacties op de uitspraak in de rechtszaak die de Rijksvoorlichtingsdienst heeft aangespannen tegen het Amerikaanse persbureau AP inzake de vakantiefoto's van Willem Alexander en zijn gezin waarbij de mediacode voor het koninklijk huis niet zou zijn gerespecteerd. Ned.1, 23.00-23.55u.

drama

The Tudors. Historisch drama. Tweede episode van zes, derde serie. Terwijl de edelen van Yorkshire de gevolgen van hun rebellie ondervinden strijkt Thomas Cromwell zijn beloning op en doet Jane Seymour haar uiterste best om Hendrik de troonopvolger te geven waar hij zo naar verlangt. Met Jonathan Rhys Meyers. BBC 2, 22.00-23.30u.

Toneel op 2: Blackface. Tragisch liefdesdrama van Vincent van Warmendam en Michel Sluysmans, losjes gebaseerd op de roman Brazil van John Updike, die zich op zijn beurt liet inspireren door Tristan en Isolde. De vader van de blanke Isabel heeft een man voor haar uitgekozen, maar zij is verliefd op de zwarte Tristao. Met Porgy Fransen, Mike Libanon, Lies Visschedijk en Rogier in ’t Hout. Ned.2, 22.40-0.30u.

cultuur

Uitmarkt 2009. Verslag van de Amsterdamse uitmarkt, de tradiotionele opening van het culturele seizoen. Met klassieke muziek, latin, soul, hiphop, wereldmuziek, moderne dans, cabaret, flamenco en musical. Ned.2, 20.55-22.00u,

radio

RVU Radioprijs 2009. Rechtstreeks vanuit het RVU-paviljoen op het Mediapark in Hilversum: de bekendmaking van de winnaars van de RVU Radioprijs voor aankomende radiomakers in de twee categorieën, Nieuws en Cultuur. Juryvoorzitter: Dolf Jansen. Presentatie: Henk Middelaar. Radio 1, 19.02-19.58u.

sport

Voetbal: Europese Supercup. Rechtstreeks verslag, vanaf 20.40u., van de wedstrijd tussen Barcelona en Sjachtar Donetsk, met voor- en nabeschouwing en een wedstrijdanalyse in de rust. Ned.3, 20.25-23.00u.